Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Показват картини на италианската художничка Анджела Окипинти в Бургас

Показват картини на италианската художничка Анджела Окипинти в Бургас

Две големи нейни творби на дърво са инсталирани на корабите "Конкордия" и "Серена" на компанията Коста Крочиере.

Изложбата "Светът на мита и духовността между минало и настояще" на именитата италианска художничка Анджела Окипинти се открива на 6 юли от 18.00 часа в Галерия "Георги Баев". Две големи нейни творби на дърво са инсталирани на корабите "Конкордия" и "Серена" на компанията Коста Крочиере.

Древна земя като България, богата на символи, не може да не докосне съзнанието на творец като Анджела Окипинти. Тя е една от най-оригиналните фигури в съвременното италианско изкуство, която превръща ежедневието в космическа хармония. Така Италианският културен институт предлага тенденции, ценни за критиците и съвременните художници.

Творчеството на Анджела Окипинти съчетава история и мит, задава въпроси относно загадките, които са ги характеризирали, подчертава постоянното взаимодействие с творбите от миналото. Инсталациите не са инвазивни - те само  привличат вниманието към познати, но все още невидени форми. Изложбата облича с познати аксесоари тялото на музея и неговата постоянна експозиция, за да ги видим по-ясно. 

Родена в Перуджа, Анджела Окипинти живее и работи в Милано. Завършва живопис в Академията по изящни изкуства, специализира графични изкуства и техники за гравиране в Художествената академия във Флоренция, а след това разширява образованието си в Австрия, Германия и Франция. В Париж се запознава с Пабло Пикасо и Хуан Миро.

Участва в създаването и издаването на ръчно изработени, като произведение на изкуството книги - повече от 70, една от които с представяне лично от Хорхе Луис Борхес, с всички техники за гравиране.  Изработва повече от 900 матрични плочи, между които ксилографии, офорти, литографии и такива с нови смесени калкографни техники.

Нейни творби присъстват в най-престижните италиански и международни изложби и конкурси по живопис и гравюри, печели много награди. Повече от 90 са самостоятелните ѝ изложби в частни и обществени галерии и музеи в Европа, Северна и Южна Америка и в Източна Азия.

От 1978 е титуляр на Катедрата по Техники на Гравирането към Художествената Академия по Изящни Изкуства Брера в Милано.  Председател на множество конкурси, лектор е по техники за гравиране в Италия, САЩ. Швеция, Турция, Мароко, Тайван, Аржентина, Испания, Бразилия. Присъства в най-големите издания за съвременно изкуство, произведенията ѝ се намират в многобройни частни колекции, както и в най-големите италиански и международни музеи за модерно изкуство.

Рисува и скулптира за обществени пространства в Чикаго, Пекин, Хонконг; Галарате, Рим, Нуоро, Бергамо. Удостоена е и с титлите Кавалер, Гранд Офицер и Комендатор на Република Италия за заслуги в областта на изкуството. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега