Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие ще чества 250 годишен юбилей на храм "Преображение Господне"

Поморие ще чества 250 годишен юбилей на храм "Преображение Господне"

Тази година Поморие отбелязва 250 години от освещаването на църквата „Преображение Господне” - най-дълголетният действащ храм по цялото българско Черноморие. Честванията ще започнат на 05.08.2015 г. /сряда/ от 19 ч. с литийно шествие от храм „Преображение Господне” до площада пред НЧ „Просвета 1888”, в чиято зала от 20 ч. ще бъде изнесен празничен юбилеен спектакъл.

Тази година Помориеотбелязва 250 години от освещаването на църквата „Преображение Господне” - най-дълголетниятдействащ храм по цялото българско Черноморие.  Честванията ще започнатна 05.08.2015 г. /сряда/ от 19 ч. с литийно шествие от храм„Преображение Господне” до площада пред НЧ „Просвета 1888”, в чиято зала от 20ч. ще бъде изнесен празничен юбилеен спектакъл.

По случай храмовия празник, от 9 ч. на следващия ден, Негово ВисокоПреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий ще отслужи архиерейска светалитургия за здраве и благополучие на всички жители и гости на Поморие. Юбилейните празници ще се проведат в рамките на двапоредни дни и ще преминат под патронажа на Вицепрезидентана Република България Маргарита Попова.

Първотосветилище на това място датира от девети век, но през 1760 година е разрушено инапълно изравнено със земята. Благодарение на усилията и вярата на местнитежители  три години по-късно започва новградеж. През1765 г. на мястото на предишната малка църква еокончателно издигнат и осветен храмът „Преображение Господне”.

Оригиналнатаархитектура и богатата вътрешна украса правят сградата неповторима, ноуникалността й е подсилена от факта, че това е единствена църква в целияхристиянски свят без олтарна абсида.Община Поморие и църковното настоятелство на храм „Преображение Господне”канят всички жители и гости на града да почетат празника и да се докоснат доедин от паметниците на изкуството с национално значение – първа степен.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега