Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие стана свидетел на примирието между Несебър и Созопол

Поморие стана свидетел на примирието между Несебър и Созопол

Днес Созопол и Несебър подписаха примирие заради многовековната война, която са водели за солниците на Поморие. С хляб, сол и вино кметовете на двата града и техните свити бяха посрещнати пред манастир „Св. Георги” от бог Дионис и трите нимфи пазителки на лечебното езеро.

Днес Созопол и Несебър подписаха примирие заради многовековната война, която са водели за солниците на Поморие. С хляб, сол и вино кметовете на двата града и техните свити бяха посрещнати пред манастир „Св. Георги” от бог Дионис и трите нимфи пазителки на лечебното езеро.

С файтони те тържествено потеглиха към Музея на солта, който тази година чества 10 години от своето създаване. Официалната церемония по подписването на мирния договор се състоя в присъствието на Областния управител на Бургас Константин Гребенаров, Председателя на Общински съвет – Поморие д-р Милена Енева, омбудсмана на община Поморие Елена Мурджева, общински съветници и гости от трите общини.

Трите страни се споразумяха всички проблеми между двата града и техните жители да се решават на кръгла или шведска маса. Според договора те се задължават и всички излишъци от градското съкровище на Месемврия и Аполония  да се предоставят в подкрепа на градското съкровище на Анхиало.

„Въпреки установения мир между нас, искам да кажа, че ние бялото злато не си го даваме”, заяви в шеговит тон кметът на Поморие Иван Алексиев. По традиция тримата кметове си размениха подаръци и си пожелаха ритуалът да продължи и занапред. Домакинът от Поморие дари своите колеги и свидетелят на примирието – г-н Гребенаров със специални амфори, покрити със солни кристали, местно вино, поморийска сол и книга с историята на Поморие.

От кмета на Несебър Николай Димитров той получи връзка сушена риба и картина, изобразяваща стария Несебър. А  кметът на Созопол Панайот Рейзи го дари с икона на Свети Йоан Кръстител и сандъче пясък, с пожеланието да има толкова туристи, колкото са песъчинките в него.

След изказванията и разменените дарове, тримата управници пристъпиха към подписване на споразумението, а след като примирието беше подновено, те скрепиха дружбата си и с глътка червено вино. Преди да вдигнат тост и да отпразнуват примирието, кметовете  топнаха за здраве пръст в лечебната кал на Поморие, а символ на сключения мир бяха белите гълъби, които полетяха от ръцете на управниците.             

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега