Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие вече разполага с мултисензорна стая в помощ на децата със специални потребности

Поморие вече разполага с мултисензорна стая в помощ на децата със специални потребности

Стаята бе създадена като част от проект „И ние сме тук“.

В сградата на СУ „Иван Вазов” Поморие (начален етап на обучение) официално бе открита и осветена новата мултисензорна стая, предназначена за деца със специални образователни потребности. Стаята бе създадена като част от проект „И ние сме тук“, иницииран и успешно реализиран от Ротари клуб – Поморие, със съдействието на Община Поморие.

Новото помещение значително ще спомогне да се подобрят условията за равен достъп до образование и успешна социализация на деца с: аутизъм, синдром на Аспергер, нарушения в зрението, сензорни увреждания, интегративна дисфункция и хиперактивност с дефицит на вниманието.

„Изключително важно бе да имаме такава стая и съм особено щастлив, че тя вече е факт. Благодаря на Ротари клуб – Поморие,  защото успяха да защитят тази идея, така че заедно да я прегърнем и с помощта на СУ „Иван Вазов“  да я осъществим. По план „И ние сме тук“ трябва да приключи в края на месец май, но ще направим всичко възможно, проектът да продължи и през новата учебна година, за да може децата и техните родители да се чувстват добре и да знаят, че има къде да получат специално отношение и внимание“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Стаята е предназначена за деца със СОП от 1 до 5 клас и ще бъде отворена от 9.00 до 13.00 часа, от понеделник до петък. Чрез сензорна стимулация, отговаряща на индивидуалните нужди на всеки потребител, най-малките ще имат възможността да изпитат различни сетивни преживявания, а специално разработени игри ще спомагат за развитието на фината моторика, артикулационния апарат и цялостното възприятие на децата за заобикалящата ги среда.

В рамките на проекта, по предварително уточнена програма, ще се провеждат консултации с деца и родители от града и общината. Ще бъдат организирани срещи с местните социални работници и обучения на възпитателите, работещи с деца със СОП.

„Хората със сензорни дефицити усещат света по коренно различен начин. Ограниченията в слуха, зрението, осезанието, движенията, когнитивните способности, поведението, наличието на болка и други проблеми създават сериозни пречки пред тяхното пълноценно съществуване. Мултисензорната стимулация дава възможност за преодоляване на тези бариери“, споделиха инициаторите от Ротари клуб – Поморие.

Гост на откриването бе дистрикт гуверньорът на Ротари България Веселин Димитров и директори на  учебните заведения на територията на общината.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега