Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поне 1 677 животински и растителни видове са заплашени от изчезване в Европа

Поне 1 677 животински и растителни видове са заплашени от изчезване в Европа

Сред застрашените видове в Европа в най-голяма опасност са охлювите, мидите и рибите.

Поне 1 677 от около 15 000 вида, подложени на оценка, са заплашени от изчезване в Европа. Това показват данните на Международния съюз за защита на природата. Сред застрашените видове на Стария континент, в най-голяма опасност са охлювите, мидите и рибите.

Около половината от типичните за Европа видове дървета също са застрашени, включително конският кестен. В категорията на застрашените попадат и една пета от земноводните и влечугите. Полярната лисица, европейската норка, средиземноморският тюлен монах, северо-атлантическият гладък кит и полярната мечка са сред най-застрашените бозайници в Европа. Видовете, които опрашват растенията, също намаляват. Около 10% от видовете пчели и пеперуди са заплашени.

Международният съюз за защита на природата посочва 36 животински или растителни вида, които са изчезнали в Европа към 2015 г. Сред тях са някои сладководни риби, сладководното мекотело Graecoanatolica macedonica, което е обитавало Дойранското езеро, и Viola cryana, вид теменужка. От бозайниците в Европа са изчезнали вид дългороги говеда (Bos taurus primigenius) и безопашати зайци от Сардиния (Prolagus sardus). Необходими са още проучвания за точна оценка на състоянието на много видове, особено на пчелите, морските бозайници и рибите.

Европейският съюз иска да подобри и съхрани биоразнообразието. В резолюция от януари Парламентът призова за амбициозна стратегия за биоразнообразието до 2030 г., която да предложи мерки срещу основните причини за изчезването на видове и да наложи обвързващи цели за ЕС като цяло и за отделните държави членки.

Европейската комисия представи стратегията на 20 май. Сред идеите, заложени в нея, са:
- създаване на защитени зони поне за 30 % от сухоземната територия на Европа и 30% от морското пространство на Европа;
- възстановяване на увредените екосистеми на сушата и в морето в Европа чрез повишаване на биологичното земеделие и богатите на биоразнообразие особености на ландшафта в земеделските земи; спиране и обръщане на тенденцията за намаляване на опрашителите; намаляване на използването на пестициди и свързаните с тях рискове с 50% до 2030 г.; възстановяване на поне 25 000 км от реките в ЕС в състояние на свободно течащи реки; засаждане на 3 млн. дървета до 2030 г.
- осигуряване на 20 млрд. евро годишно за биологично разнообразие от различни източници, включително финансиране от ЕС и национално и частно финансиране.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега