Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Повишават безопасността в българските училища с 1,5 млн. лева

Повишават безопасността в българските училища с 1,5 млн. лева

Мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката, подчерта просветният министър Меглена Кунева и поясни, че вече се предприемат мерки по повишение на безопасността на българските ученици. Бюджетът на модула „Сигурност“ е в размер на 1.5 млн. лева. Очаква се Министерски съвет да одобри Националната програма „Достъпно и сигурно училище“, която мерките да бъдат приведени в действие.

Мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката, подчерта просветният министър Меглена Кунева и поясни, че вече се предприемат мерки по повишение на безопасността на българските ученици. Бюджетът на модула „Сигурност“ е в размер на 1.5 млн. лева. Очаква се Министерски съвет да одобри Националната програма „Достъпно и сигурно училище“,  която мерките да бъдат приведени в действие.

Кунева коментира, че Министерството няма никакво намерение да прехвърля отговорност към общините и останалите служби, макар и сега действащият Закон за народната просвета, и Законът за предучилищното и училищното образование, влизащ в сила от август, да вменяват именно на местните власти отговорността за сигурността.

Трябва да изградим мрежа от съвместни мерки, посочи Кунева и допълни, че следващият понеделник ще бъде проведена работна среща за набелязване на допълнителни действия. Ако бъде одобрена, програмата ще финансира закупуването на видеонаблюдения, системи за достъп, повече осветление за 451 държавни училища.

В МОН е изготвена ясна картина какво е състоянието със сигурността в училищата в цялата страна, ясно е къде са пробойните и там ще бъде инвестирано приоритетно, заяви Кунева. От 2557 училища в цялата страна, видеонаблюдение в двора има в 1456, а в двора и в сградите – в 1740. Всички училища, в които се провеждат матури, са с видеонаблюдение. Общият брой на училищата в цялата страна, в които няма никакво видеонаблюдение е 621. Те са предимно малки училища в малки населени места. В София камери няма само в 14 училища, посочи Кунева.

Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора и в които дворът се заключва, е 1043. Тези със свободен достъп на външни лица до двора е 1515. Министърът посочи, че сред тях са и много училища, чиито дворове се използват за спорт или за разходки на майки с деца, но това трябва да става в извънучебно време. Общо за страната училищата, в които охраната е на щат, са 916, а училищата с пазачи от охранителна фирма са 658. Има и такива с договори със СОД.

Отделно в момента върви обучение от Синдиката на българските учители, в сътрудничество с МОН, за реакция при кризи, тип терористични нападения. Във всяка област по 100 учители и директори минават през обучението, съобщи още вицепремиерът. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега