Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ПП-ДБ върнаха мандата, Радев предупреди за конституционна криза /Видео/

ПП-ДБ върнаха мандата, Радев предупреди за конституционна криза /Видео/

Кой и какви щети обаче е нанесъл на българската държава - такъв наратив се наложи от президента Радев, който не пропусна да упрекне ПП-ДБ за промените в Конституцията.

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна. "За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Ние предлагаме акад. Денков за премиер с втория мандат, дадохме втора възможност да поправят грешката си, но за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", заяви Кирил Петков.

"Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в Народното събрание няма подкрепа за управленската програма, няма подкрепа и за реформите. Коалицията ГЕРБ–ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза Николай Денков. А изборът по думите му е "постна пица или европейски път за развитие на България".

Кой и какви щети обаче е нанесъл на българската държава - такъв наратив се наложи от президента Радев, който не пропусна да упрекне ПП-ДБ за промените в Конституцията.

"Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента с промените в Конституцията. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж тя реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте. Защо? Как и с какви мотиви?Имало ли е натиск и защо не се инициира изслушване?", попита Радев.

"Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза", предупреди ги президентът.От своя страна Кирил Петков помоли президента изборите да бъдат "две в едно", за да се спестят 100 млн. лева. 

"Късно е за такава молба, призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, а вие ги предприехте. Ще направя всичко възможно процесът по избори на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президента да бъдат силно ограничени, не само по избора на състава, но и на контрола на служебния кабинет и в управлението на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори. Но така, както сте го описали, така ще изпълнявам. Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не може да овладее процесите, както досега", отговори Радев.

Връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание

Връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание

Публикувахте от Румен Радев в Сряда, 27 март 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега