Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството иска още 202 млн. лева за заплати в министерствата

Правителството иска още 202 млн. лева за заплати в министерствата

Вместо коментираните през септември 2% дефицит от БВП, България е на път да завърши годината с 3,3%, което надхвърля заложения в бюджета 3-процентов дефицит. Прогнозите бяха именно на премиера, който очакваше оптимистични резултати заради преизпълнението на приходите и борбата с контрабандата.

Правителството предложи нова актуализация на бюджета, която предвижда извънредно завишаване на разходите на министерствата с почти 400 млн. лева, пише в-к "Сега". Половината от тази сума е предвидена за заплати на служителите в администрацията на отделните ведомства. Поисканото от премиера Бойко Борисов свиване на разходите изглежда не даде резултат, а обявеното преизпълнение на приходите не е успяло да компенсира извънредните разходи.

Вместо коментираните през септември 2% дефицит от БВП, България е на път да завърши годината с 3,3%, което надхвърля заложения в бюджета 3-процентов дефицит. Прогнозите бяха именно на премиера, който очакваше оптимистични резултати заради преизпълнението на приходите и борбата с контрабандата.

Финансовият министър Владислав Горанов не направи коментар по тези прогнози, само предупреди, че заради еврофондовете може да възникнат проблеми с бюджета. Не само те, обаче, поставиха хазната в това положение. За нуждата от актуализация са допринесли и извънредни разходи на министерствата и от страна на други разпоредители с бюджетни средства.

Заради допълнителни харчове на 13 министерства и агенции в държавния бюджет се възстановява така нареченият резерв за допълнителни фискални мерки. За него се отпускат допълнително 387.8 млн. лв. 202.1 млн. лв. от тях ще отидат за повишаване на разходите за персонал.

Най-крупните суми - и за заплати, и за други разходи, отиват в силовите министерства. МВР ще получи 180 млн. лв. Във военното министерство парите за заплати се вдигат с 48 млн. лв., отпускат се и още 9.2 млн. лв. за извънредни разходи.

Ръстът на заплатите в силовите министерства покрива напълно изготвена от МФ прогноза, според която те няма да изпълнят плановете за свиване на разходите за персонал. Някои министерства са се справили и отпадат от списъка с недостиг на пари за заплати, като културното ведомство. Извънредно там обаче се появяват други ведомства - като самия Министерски съвет с 2 млн. лв. извънредни разходи за държавните служители.

Вдигането на парите за персонал идва на фона на нееднократни предупреждения от премиера към министрите, че няма да допусне подобни преразходи и онези, които настояват за тях, ще трябва да ги искат с подписани оставки. За сравнение, през 2013 г. кабинетът "Орешарски" завиши този резерв в бюджета с 286 млн. лв. в друг контекст - неизпълнение на приходи.

Сериозен принос за извънредните разходи имат и европейските фондове. Според новите данни на МФ разходите по еврофондовете ще бъдат с 808.5 млн. лв. повече от първоначално заложените, като близо половината са на Държавен фонд "Земеделие". От финансовото министерство обясняват ръста в националното финансиране с приключването на стария програмен период и желанието да се разплатят максимално много проекти.

Засега няма как да се разбере дали тези ударни плащания, направени в последния момент, ще бъдат признати 100% и възстановени от Брюксел.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега