Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството каза "да" на електронната идентичност в личните карти

Правителството каза "да" на електронната идентичност в личните карти

Правителството одобри промени в закона за българските лични документи, с които се създава правна възможност личните документи на нашенци да съдържат данни за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Предстои проектът да бъде предложен за приемане от Народното събрание.

Правителството одобри промени взакона за българските лични документи, с които се създава правна възможностличните документи на нашенци да съдържат данни за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Предстои проектът да бъде предложен за приемане от Народното събрание.

Новите текстове са систематично свързани с нормативната уредба за електронната идентификация и отговаря на еврорегламентите. Именно законът за личните документи бе сред правните пречки за пускането на личните карти с електронна идентификация. Ако бъде приет и от депутатите, законът няма да ни задължи веднага да сменим документите си. Преминаването към електронните лични карти ще стане поетапно, до подмяна на всички, след изтичане на срока им на валидност.

По данни на МВР всяка година, поради изтичане на срока, загуба илинавършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години се очаква този бройда нарасне до 1 600 000.Предвидена е възможност наелектронния носител на информация в личната карта да се записват и биометричниданни на лицето, в отделен защитен сегмент на носителя, съгласно препоръките наМеждународната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението заиздаване лицето е заявило желание за това.

С цел използване на електроннатаидентификация от максимално голям брой граждани, законопроектът изрично урежданаличието на електронен носител на информация (чип) в личните карти. Предвиденое заявяването на желанието да се ползва електронна идентификация да ставаспоред правилото на изричния отказ, като така се гарантира правото на избор набългарските граждани. По този начин се създават условия услугата да се ползваот значителен брой лица, което ще има позитивен ефект върху изграждането наелектронното управление, отварянето на институциите към гражданите и достъпа доелектронни административни услуги.

Като допълнителна мярка запостигане на масова употреба на електронната идентификация и с оглед натехническите възможности на електронните носители, законопроектът регламентираизползването на електронна идентификация и в международния паспорт. Записванетона удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис става само акогражданинът е заявил изрично желание за това.

Макар идентификацията с паспортза целите на електронното управление да е подход, който никоя друга държава неизползва, възможността за това може да бъде полезна на българските граждани,особено на живеещите или пребиваващите в чужбина.

Законопроектът разширявавъзможностите за подаване на заявления за издаване на документи по електроненпът като добавя използването на електронната идентификация като алтернатива наквалифицирания електронен подпис.

Предвижда се законът да влезе всила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаванена лични документи с електронен носител.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега