Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Православната църква отбелязва деня на Св. Софроний Врачански

Православната църква отбелязва деня на Св. Софроний Врачански

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Софроний Врачански. Светското име на светеца е поп Стойко Владиславов. Църковното си име получава след като става Врачански епископ. Известен е най-вече като първи последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. Канонизиран е от църквата с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 г.

Днес Православната църква отбелязва деня на СветиСофроний Врачански. Светското име на светеца е поп Стойко Владиславов. Църковнотоси име получава след като става Врачански епископ. Известен е най-вече катопърви последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. Канонизиран е отцърквата с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 г.

Св. Софроний Врачански е роден през 1739 година в Котел.Баща му е заможен търговец на добитък, което му дава начален тласък в живота.Учи в килийното училище в родния си град по църковнославянски и гръцки църковникниги. Макар да намира препитание в абаджийство, от рано у него проличаважаждата за духовни занимания.

Едва 23-годишен е ръкоположен за свещеник и започва даработи и като учител и книжовник в родния Котел. През 1765 г. Софроний се срещас Паисий Хилендарски, което се смята за повратен момент в живота му.

При тазисреща младият мъж вижда за първи път „История Славянобългарска“, на която правипървия известен препис. Софроний прави и втори препис – за себе си. В моментатой се съхранява в библиотеката на Румънската академия на науките.

Светецът е популярен и с това, че е написал първатаавтобиография на българин в историята -  „Житиеи страдание на грешния Софроний“. Смята се, че с това съчинение Софронийокончателно скъсва със средновековната книжнина и поставя началото насъвременната българска литература.

Точната дата на смъртта на Св. Софроний Врачански не еизвестна, но вероятно е някъде през 1813 г. На 31 декември 1964 година еканонизиран за светец от Българската православна църква, а паметта му се чествана 11 март. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега