Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предадохме на Турция близо 3000 антични монети, спасени от контрабанда /снимки/

Предадохме на Турция близо 3000 антични монети, спасени от контрабанда /снимки/

Процедурата по предаване и приемане на културните ценности се състоя днес в Териториална дирекция Митница Бургас с подписването на тристранен протокол между представители на Агенция „Митници“, на Министерство на културата на Република България и на Министерство на културата и туризма на Република Турция

2940 антични  монети, задържани от митническите служители на Митнически пункт „Капитан Андреево“ и спасени от контрабанден трафик, бяха предадени на Република Турция. Процедурата по предаване и приемане на културните ценности се състоя днес в Териториална дирекция Митница Бургас с подписването на тристранен протокол между представители на Агенция „Митници“, на Министерство на културата на Република България и на Министерство на културата и туризма на Република Турция. Генералният консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел бе гост на събитието. Присъстваха представители на Министерство на културата на Република България, на Министерство на културата и туризма на Република Турция, археолози от Истанбулски археологически музеи.

Заместник-директорът на ТД Митница Бургас г-н Красимир Фучеджиев подчерта доброто взаимодействие между Агенция „Митници“ и Министерство на културата, също и успешното сътрудничество между институциите на двете държави в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности и тяхното опазване като наша обща цел. Той съобщи подробности как са били открити монетите от митническите служители.

Античните монети са задържани на Митнически пункт Капитан Андреево на 12.06.2018 г.  при митническа проверка на влизащ в България от Турция товарен автомобил, управляван от турски гражданин. По време на контролните действия митническите инспектори откриват в сандък с инструменти под шофьорската кабина три пластмасови бутилки, пълни с общо 2940 монети. За да бъде прикрито съдържанието на бутилките, те са били обвити с употребяван черен плат.

В хода на разследването е установено, че шофьорът – турски гражданин с инициали М.Т. , е пренасял монетите към Германия с търговска цел. Той е осъден на 3 години лишаване от свобода с 4 – годишен изпитателен срок и глоба от 20 000 лева, с влязла в сила присъда.

Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички монети са автентични. Общата им оценка в български лева за нуждите на съдебната система е 73 500 лв., но експертите ги определят като монетно съкровище с изключително висока историческа стойност. 

„Изключително благодарни сме на българските служби, с които работим отлично. Сами нямаше как да се справим с тази контрабанда. Благодарни сме и на българската държава за жеста, който направи (бел.ред. връщайки моментите) и който ние силно ценим“, коментираха от турска страна след подписването на протокола. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега