Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предложиха хижа „Саръгьол" за обект на културното наследство

Предложиха хижа „Саръгьол" за обект на културното наследство

Дворецът „Саръгьол“ представлява обширна дървена сграда, използвана като ловна хижа от царете на Третото българско царство. Построен е от Цар Фердинанд I между 1912 и 1914 г.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев изпрати заявление доминистъра на културата за определяне на хижа „Саръгьол" като обект нанедвижимо културно наследство. 

Хижа „Саръгьол" попада в границите на Национален парк „Рила", вкойто горите, земите и водните площи са в режим на изключителна държавнасобственост. Имотът е предоставен  зауправление на Министерството на околната среда и водите със заповед наобластния управител на Област София от февруари 2021 г. Той се намира внепосредствена близост до защитена територия „Централен Рилски резерват“. 

Дворецът „Саръгьол“ представлява обширна дървена сграда, използвана католовна хижа от царете на Третото българско царство. Построен е от Цар ФердинандI между 1912 и 1914 г. След 1946 г. „Саръгьол“ е национализиран, ремонтиран исъхранен в автентичния си вид. Стилът е съчетание на възрожденски иалпийско-европейска архитектура.

 Гората около имота е вековна и уникална със своята автентичност, състав ивъзраст. Хижата е подстъп до ядрото на най-голямата популация на балканска дивакоза в страната, а в непосредствена близост са едни от най-съхранените изапазени местообитания на глухар и кафява мечка. Тези видове, които са вписанив Закона за биологичното разнообразие, са индикатори за състоянието на горите икритерий за висока стойност на биологичното разнообразие в тях. 

„Съчетаването на историческото значение на обекта с уникалния ландшафт ибогатото биологично разнообразие в района предпоставя да бъдат положенинеобходимите грижи за съхраняване на хижа „Саръгьол“ – посочва министър АсенЛичев в писмото си до министъра на културата. 

МОСВ предвижда хижата да бъде функционално обособена катонаучно-координационен център за обмяна на опит и провеждане на обучения междуексперти от системата на министерството и учени, занимаващи се с изследване имониторинг на биологичното разнообразие. С полагане на необходимите грижи, вактивния летен сезон сградата може да стане достъпна и за посещения на туристис културно-познавателна цел. 

Предстои от Министерство на културата да бъдепреценена възможността за провеждане на процедура по идентифицирането на хижа„Саръгьол“ като недвижима културна ценност.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега