Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кирил Петков в Бургас: Целта ни е нулева корупция

Кирил Петков в Бургас: Целта ни е нулева корупция

На тези избори ще докажем, че Бургас вече не е бастион на ГЕРБ, заяви водачът на листата в морския град Константин Бачийски

Основателите на „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков и Асен Василев, заедно с водача на листата в Бургас Константин Бачийски, дадоха пресконференция в морския град, на която обявиха приоритетите си в евентуално управление на страната. Те са категорични, че цел №1 в България трябва да бъде спирането на корупционните практики и пренасочването на средства за жизненоважни сектори като образование и здравеопазване. 

„Много се радваме, че сме в Бургас. Много се радваме, че сме заедно с Константин Бачийски, нашият водач на листата, който покрива всичките ни критерии. Родом е от Бургас, живее в Бургас, доста известен е с неговите каузи. Ходейки от град на град, срещайки се с местните граждани говорим за истинските проблеми, които ги интересуват. За Бургас имаме много специфични идеи за развитие. Още когато бях министър на икономиката видях летището в Равнец, като след тази среща има сериозен интерес и доколкото знам вчера е имало среща на инвеститори с областния управител. Развитието на Бургас като град, в който да се развива индустрията, да има продукти с висока добавена стойност, туризъм са само част от приоритетите ни за града. Истината е, че независимо какво правим първата ни стъпка е да имаме нулева корупция. И тази нулева корупция ще бъде както на национално ниво, така и на местно. Това ни е приоритет №1. Ако спрем 8-те млрд., които изтичат всяка година, ще има средства и за инфраструктура, и за здравеопазване, което знаем, че е голяма болка на града, и за образование, което е голяма болка на национално ниво“, коментира Кирил Петков. 

Относно нулевата корупция той даде любопитен пример с Руанда: „Както моята баба казваше: Рибата мирише откъм главата. Няма малка корупция. Единствената, толерирана от нас корупция ще бъде нулевата. Това означава да направим системата да работи така, че всеки, който си помисли, че може да има корупция да поема риск. Нулевата корупция всъщност е нулева толерантност към корупцията. Има държави, които са постигнали огромни успехи. Ще дам за пример Руанда, където арестуваха трима министри и министър председател за корупция, с което паднаха от 150-то на 34-то място за три години. Ако в центъра на Африка това може да се постигне, аз мисля, че в България има много по-голям потенциал“, категоричен е Петков.

Относно предстоящите избори, от „Продължаваме промяната“  са категорични, че няма да водят каквито и да било разговори с ДПС. Причината – решението на партията да издигне Делян Пеевски като водач на листите в Благоевград и Велико Търново. „С „Демократична България“ водим чести разговори. В неделя се видяхме с Христо Иванови решихме, че ще обединим идеята за нито един глас във Велико Търново за Делян Пеевски. Това е координация, която е базирана на принципи, а не на договорки. Там принципът е когато някой е толкова корумпиран и е в списъка „Магнитски“, да го сложиш първи в листа, начело, е повече от обида към българските граждани. С г-жа Манолова пък заедно координирахме обжалването във връзка с решението на ЦИК за броене на бележките. Там показахме директна координация пак на база принципна основа. Продължавам да държа доста тясна комуникация и с Мика Зайкова и вярвам, че ще имаме открита дискусия и с ИТН. С БСП нямаме директен разговор, но сме заявили, че такъв ще има след изборите. За съжаление, след като от ДПС сложиха Делян Пеевски за водач на листа в Благоевград и Велико Търново, разговори с тях не можем да имаме. Абсолютно категорични сме. С ГЕРБ също не сме имало разговори. Там позицията ни винаги е била ясна – първо трябва да понесат отговорност виновните за изтичането на 8-те млрд. Асен Василев призова г-н Борисов да обсъдят точно колко са парите, защото ние вярваме, че са 8 млрд., при това 8 млрд. на година. Това означава два пъти магистрала „Хемус“ на година, 40 тунела под „Шипка“ на брой на година, над 1 млн. за всяка болница в България, означава съвсем различно образование. Много е важно да проведем този разговор с г-н Борисов преди изборите, защото хората трябва да знаят за какви пропуснати ползи за България става въпрос“. 

Бившият финансов министър Асен Василев допълни, че целта на предстоящите избори ще бъде събиране на 121 депутатски места и съставяне на работещо правителство. „Борим се да спечелим 121 гласа с различните формации, за да можем да съставим правителство. Изключително важно е да има правителство. От март месец в Парламента имаме приета актуализация на бюджет и две поправки на закона. Това е. Имаме поне 50 закона, които чакат за въвеждане в национално законодателство в регулацията на ЕС, по част от тях започват да текат и наказателни процедури. Крайно време е да спрем да наливаме вода в пясъка. Правехме го 30 години. Наливаме вода в пясъка не само на българските, но и на европейските данъкоплатци“, каза Василев. 

Думата взе и Константин Бачийски, който сподели, според него, кой е основният проблем на Бургас и региона. „През последните 10 години се стремим да извършим промяна, надявам се сега да я направим на национално ниво. На тези избори ще докажем, че Бургас вече не е бастион на ГЕРБ. През всичките тези години аз и екипа, с който работя, извадихме доста от безобразията и нередностите, които се случват около община Бургас. Знаете за незаконната продажба на поликлиниката в Меден рудник, опитът за отдаване на Морската градина на Бургас на чуждестранна фирма със съмнителен произход, случаят с Росенец и редица други каузи. Досега го правехме самички. Сега дойде моментът да обединим усилия с хора като Кирил и Асен, които имат желание да променим цялата държава. Основният проблем на Бургас е липсата на икономическо развитие на младите хора. Бургас е един хубав, красив, но и за съжаление обезлюдяващ се град. Голяма част от младото поколение избира да замине за София или за чужбина, основно поради икономически причини“, каза Бачийски.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега