Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Представиха най-честите схеми на телефонни измами пред пенсионери от Приморско

Представиха най-честите схеми на телефонни измами пред пенсионери от Приморско

Форумът бе част от кампанията „Заедно срещу ало измамите“.

Експерти от МВР представиха най-честите схеми на телефонни измами пред пенсионери от Приморско. Форумът бе част от кампанията „Заедно срещу ало измамите“, инициирана на бургаските депутати от ГЕРБ.

В дискусията участваха народните представители Ивелина Василева и Диана Саватева, говорителят на ОДМВР Цветелина Рандева, началникът на РУ - Приморско Яна Узунова, началникът на „Криминална полиция“ – Приморско Атанас Атанасов и секретарят на Община Приморско - Мария Георгиева.

Възрастни хора с по-големи пенсии, предварително проучени от измамници, са сред честите обекти на посегателство, като се осъществява дори доброволно влизане в домовете им и отнемане на суми, обясниха от МВР в рамките на дискусията.

Представителите на полицията споделиха, че въпреки различните канали за информация и ролята на медиите, все още голям брой възрастни хора попадат в капана на „ало измамниците“, като най-чест механизъм остава обаждане за пострадал член на семейството и „помощ на полицията“.

„Този вид измама, с пострадал близък, с необходима операция, най-силно травмира възрастните хора, които не само губят заделените си средства, но  и психически не издържат на напрежението. Притесненията засягат и техните семейства, когато разберат за последствията. Поддържайте контакт с близките си и не вярвайте на непроверена информация“, посъветва Ивелина Василева присъстващите от различни съставни селища на община Приморско. Сред тях имаше и потърпевши, които споделиха как са се развили ситуациите в техния случай.

Диана Саватева сподели и личен опит по темата с пострадал близък родина.  „Говорете с вашите близки, контактът гарантира спокойствие. Ако получите подобно съмнително обаждане, веднага прекъснете връзката и през мобилен телефон потърсете своя близък, за да се уверите, че всичко е наред“, коментира Диана Саватева.

Цветелина Рандева посочи, че престъпниците са гъвкави и изобретателни, което води до нови схеми и механизми – мними служители на различни социални институции, дори и участие на чужди граждани. Началникът на РУ Приморско Узунова призова хората да не вярват на непознати, които се представят за служители на полицията. Отново бяха припомнени и телефоните, на които могат да постъпват сигнали в местното управление при съмнения за измами.

В края на дискусията участие взе и началникът на „Пожарна безопасност“ в Приморско Младен Илиев, които представи най-честите проблеми по време на предстоящия отоплителен сезон и мерки за предотвратяване на битови инциденти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега