Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР

Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР

Дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност, се посочва в мотивите на държавния глава, който изрично подчерта, че не оспорва реформи, които целят подобряване на ефективността на МВР.

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който бе приет на 11 юни 2020 г.Несъгласието е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана. Дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност, се посочва в мотивите на държавния глава, който изрично подчерта, че не оспорва реформи, които целят подобряване на ефективността на МВР.

Според държавния глава промените в Закона за МВР не са съобразени с изискванията на правовата държава и не са съгласувани с други законови изисквания (Закона за нормативните актове и Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност). Радев пише, че регламентирането на охраната на лица като конкретна полицейска дейност без законово да се определя обхватът, целите и условията на тази дейност, създава възможност последващо за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси, на субекти и институции. Радев не е съгласен преценката за охраната на лица да се се осигурява и осъществява да се прави от вътрешния министър Младен Маринов и негова наредба.По този начин законът прехвърля преценката изцяло върху министъра на вътрешните работи, коментира президентът.

В случая на законово равнище следва да бъдат определени условията, по които ще се осигурява и осъществява дейността по охрана на лица. Това е не само важна гаранция за законосъобразност, но и преграда срещу субективни, еднолично взети нормативни решения, които създават възможност законовата делегация да се запълва с различно съдържание сега или в бъдеще.Едва ли може да бъде споделено разбирането, че условията за извършването на охраната на лица, като предпоставки да бъде получена такава охрана, предполагат динамичност на материята, която може да бъде обхваната само с подзаконов нормативен акт, издаден от министър, се посочва в президентските мотиви. Условията, при които лицата могат да ползват охрана от МВР, трябва да бъдат установени в закон най-малкото, за да гарантират равенството пред него, иска президентът.

Пълен текст на мотивите ТУК
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега