Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът: Правителството трябва да има ясна представа как живеят и какво искат българите

Президентът: Правителството трябва да има ясна представа как живеят и какво искат българите

Крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми на България, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос за твърденията на външния министър на РСМ Буяр Османи, че до юни има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ.

Днес е ден на почит към малкото останали българскиветерани от Втората световна война, към хилядите българи, участвали в нея и къмхилядите наши жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в коятоживеем днес. Това заяви днес пред журналисти държавният глава. Президентът РуменРадев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайниявойн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма и взнак на признателност към всички загинали във Втората световна война българи.   

Крайно неуместно инездравословно е да се поставят ултиматуми на България, посочи президентът вотговор на журналистически въпрос за твърденията на външния министър на РСМБуяр Османи, че до юни има възможност за развитие на отношенията между Българияи РСМ. Румен Радев припомни, че външният натиск към България е бил още по-голямминалата година, но този натиск „може да се удържа, когато има ясни позиции ите отчитат не само българския интерес, а и истината“. Държавният глава припомнисъщо така, че на две поредни заседания на Европейския съвет като представляващБългария е успял както той, така и служебното правителство, да удържатбългарската позиция относно отварянето на вратата за преговори на РСМ.„Показахме основанията и обяснихме много добре позициите на България и те севъзприемат, така че сега просто трябва да се отстоят“, допълни Румен Радев. Президентътнапомни, че става въпрос за нарушаване на правата на човека, за нарушаване на Копенхагенскикритерии, за език на омразата, които са несъвместими с европейските принципи иценности.  

Относно енергийнатакриза, в която страната се намира, Румен Радев подчерта, че българскатазависимост от руския газ и петрол е голяма, тъй като през годините не епостигната диверсификация и сега трябва да се търсят решения в интерес наБългария. „За разлика от други държави в ЕС, българите са най-бедни и енергийнонай-бедни и това трябва да се отчита“, посочи още президентът като допълни, чеборбата е да не допуснем драстично увеличение на цените на доставките и по възможност теда се запазят същите. В противен случай рисковете са за „чудовищна инфлация,при която хиляди малки и средни структуроопределящи предприятия няма даиздържат“. Това означава тежка икономическа и социална криза, с всичкипоследствия, включително и за тези, които управляват в момента.   

„Най-малкото в момента имаме нужда от новиизбори. Българите са изморени от избори“, посочи президентът запитан завъзможността от нови предсрочен парламентарен вот. По думите му това е крайнамярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес. „Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят и каквоискат българите и да се вслушва в техния глас“ коментира държавният глава.  

В отговор на въпрос за коментари на заместникминистър-председателя по икономиката и индустрията и министър на икономиката ииндустрията относно договори, сключени от служебното правителство за износ набългарско оръжие, президентът заяви, че твърденията са некоректни и леснопроверими. Явно министърът се опитва да избяга от подписа си от разрешителнитеза износ на оръжия за трети страни, за които знае много добре, че стигат доУкрайна, посочи държавният глава. Президентът напомни, че тук не става въпросза договори за износ на оръжия, тъй като България не изнася като държаваоръжия, а частни фирми. „Важен е подписът в Междуведомствена комисия заекспортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която министърътпредседателства и с който се разрешава износът на оръжия“, подчерта ощепрезидентът Румен Радев.  

По-късно пред сградата на президентската институцияРумен Радев и Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигане на знаметона Европейския съюз в чест на Деня на Европа. Президентът Радев прие почетниякараул на Националната гвардейска част.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега