Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът Радев: Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност

Президентът Радев: Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност

„Има риск от миграционни потоци с потенциално проникване на членове на терористични организации”, добави държавният глава.

Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната, но остават в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска. В същото време е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства. Това коментира президентът Румен Радев след края на Консултативната среща на „Дондуков” 2.

Президентът поздрави българското правителство за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. „Завършването на тази операция остава приоритетна задача”, увери той.

„Ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хамас” и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации. Анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии и решения, на продукти с военна и гражданска употреба, позволяващи съвсем нови способи за бойни действия и водещи до сериозни асиметрични ефекти”, добави държавният глава.

Според Радев това откроява дефицит от способности на структурите за защита на националната сигурност, както в техните възможности да противодействат на тези нови заплахи, така и на нашите възможности да прилагаме подобни способи. „Новите предизвикателства изискват задълбочен анализ на наличните способности на нашите структури за защита на националната сигурност и налагат също така придобиването на нови способности, които да бъдат адекватни на тези съвременни заплахи”, категоричен е президентът.

В тази връзка държавният глава подчерта, че е необходимо да се извърши внимателен преглед и актуализация на нормативната база, която регламентира дейността и на въоръжените сили, и на Министерството на вътрешни работи, и на службите. На високостратегическо ниво, като стратегически документи, тактики, техники и процедури, планове за модернизация, а също така е много важно, това, което дискутирахме в по-големи детайли - нормативните възможности за ускоряването на процеса за придобиване и разработване на необходимите отбранителни продукти”, очерта Радев.

„Важно е също така да отбележим, че тези процеси в настоящата ситуация изискват една ускорена процедура, така че да можем да бъдем адекватни на заплахите, които се развиват с наистина голяма скорост. Изненадата, бих казал дори и шокът, от първите часове на бруталната агресия на „Хамас” срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. Затова придобиването, използването на високотехнологични системи за придобиване на своевременна и достоверна информация, за нейната обработка и защита остава приоритет”, каза още президентът.

Държавният глава беше категоричен, че технологичното обновяване на службите за сигурност няма алтернатива. „Противодействието на засилен емигрантски натиск, който увличава и риска за проникване на терористични елементи на нашата територия, изисква надежна защита на българската граница”, е мнението му.

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега