Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът Радев: Скопие трябва да си научи урока

Президентът Радев: Скопие трябва да си научи урока

Събитията в българската прокуратура навяват съмнение, че партиите търсят назначаването на свой човек в стола на главния прокурор, заяви държавният глава пред журналисти

Във време на политически катаклизми всички трябва да се придържаме към Конституцията и законите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес. Помолен да коментира причините за решението си да издаде указ за освобождаването на досегашния главен прокурор няколко дни след решението на Висшия съдебен съвет, президентът уточни, че се е съобразил с Конституцията. Сезирането на Конституционния съд от главния прокурор все още не е допуснато до разглеждане, не се знае дали ще се разгледа и няма установен срок за това, подчерта Румен Радев.

„Колко време предлагате да чакаме – седмица, месец, година?”, попита президентът. Държавният глава изрази съмнения, че парламентарно представените политически формации се опитват да поставят свой човек в стола на главния прокурор и определи последните събития в българската прокуратура като показателно за цената на достойнството и принципите в политиката. Обществото трябва изключително внимателно да следи фигурата със статут на изпълняващ длъжността главен прокурор, изтъкна президентът, уточнявайки, че извънредното назначаване на поста става без подписването на указ от държавния глава и без преминаването на детайлни обсъждания относно професионалните и морални качества на кандидата. „Той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и при сегашната политическа конюнктура  може да остане за неопределено дълго време на този пост“, обясни президентът.

Отношението към имунитетите на определени народни представители и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта са лакмуса, чрез който да се даде оценка на фигурата, която оглавява българската прокуратура, смята Румен Радев.„Той трябва ясно да се позиционира. Дали ще помага на определени политици да се изперат взаимно или ще застане на позиция, която ще позволи бързото завръщане на справедливостта“, допълни президентът.

Помолен да коментира политиката на новия кабинет за изпращането на боеприпаси и оръжия за Украйна, държавният глава припомни позицията си, че България не трябва да се намесва с предоставяне на оръжие в конфликта, тъй като подобен подход не може да даде устойчиво решение. „Ако правителството вземе друго решение, според мен ще бъде грешка. Не подкрепям“, поясни президентът.

На въпрос за поредната ескалация на напрежение в отношенията между България и Република Северна Македония, Румен Радев подчерта, че поведението на Скопие няма да изведе страната на верния път на истинска и пълноценна европейска интеграция. Президентът отчете засилване на стремежа на югозападната ни съседка към лобиране пред европейски институции и държави, чрез което да бъдат прикрити нарушаването на човешките права, липсата на реформи и готовността за начало на преговорите за членство на РСМ.„Скопие трябва да си научи урока. В момента пак се засилва лобирането, но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори. Решенията за РСМ не трябва да се основават на лобиране, което прикрива липсата на реформи и дълбокото нарушаване на човешките права в страната“, подчерта той.

Сред коментираните теми пред медиите бяха и изразените политически амбиции от определени парламентарно представени партии за конституционни промени. Държавният глава изрази мнение, че намеренията за промяна на конституционни текстове изискват прецизност и внимателен подход, за да се гарантира устойчивостта на обществено-политическите процеси в страната. Президентът изрази учудване, че парламент раздиран от вътрешни противоречия, обществено недоверие и ниска легитимност, се е заел с толкова сложен процес.„ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да умилостивят протеста, а сега искат да я напишат за десет дни под натиска на общественото омерзение“, коментира Румен Радев.Държавният глава определи отправената покана към заместник-министри и съветници от политическите кабинети на служебното правителство да продължат работата си към новото правителство като позитивна оценка за свършеното от тях до момента.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега