Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проектът за водния цикъл на Поморие разкрива историята на града

Проектът за водния цикъл на Поморие разкрива историята на града

Църква, некропол, саркофаг, част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало и късноантична сграда бяха открити по време на строителните дейности по водния цикъл на Поморие в квартал „Север”. „Саркофаг на Теофилакт Лагоматис” – тези думи са изписани върху каменния ковчег, който е разкрит на ул. „Гладстон”.

Църква,некропол, саркофаг, част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало и късноантичнасграда бяха открити по време на строителните дейности по водния цикъл наПоморие в квартал „Север”.„Саркофаг наТеофилакт Лагоматис” – тези думи са изписани върху каменния ковчег, който еразкрит на ул. „Гладстон”.

Саркофагът е поставен в северното предверие нацърква и по палеографски данни надписът се отнася за не по-рано от IX в. – началото насредновековието. Според ръководителя на разкопките Никола Русев църкватавероятно също е от този период и продължава да съществува до X – XI в.

По предварителнипроучвания, в саркофага са положени костите на поне седем индивида, възрастнимъже и жени и поне три деца. Отварян е многократно, костите са размествани,освобождавана е площ.

Интересно е, че в него има само един череп, други два ичаст от костите са открити в близост до саркофага, което може би, ще дадесведения за непознат до сега погребален обичай. Около църквата е разкритнекропол, като до момента са намерени около 17 индивида. Всички тези гробове,както и църквата, са вкопани в заварен културен пласт.

„За съжаление няма почтиникакъв гробен инвентар, който да ни помогне в датирането, но това ще бъдеанализирано въз основа на материалите, които са вкопани в пласта” – каза ръководителятна разкопките Никола Русев.

В района е открит и бронзов реликварий, който предстоида бъде изследван. Екипите поизпълнението на проекта за водния цикъл на Поморие се натъкват и на крепостнатастена на Улпия Палеокастро Анхиало от римския или ранновизантийския период, наулиците „Оборище” и „Камчия”, в кв. „Север”. За по-голяма устойчивост срещуобсадна разрушителна техника, основите на стената са били положени върхудървени колове, разположени на разстояние и запълнени с трамбована пръст.

На ул.„Славейков”, в кв. „Север” екип,под ръководството на доц. Олег Александров,проучва сграда, която датира към V век. Археолозите сапопаднали на керамични предмети, мраморни облицовки и колективна находка от 70бр.медни монети, които в момента се проучват.Предстоида бъде направена проверка на обектите от комисия при Министерство накултурата.

След реставрация и  анализ наартефактите, те ще бъдат експонирани в Исторически музей – Поморие.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега