Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Ангелов: От четвъртък влизат в сила нови противоепидемични мерки

Проф. Ангелов: От четвъртък влизат в сила нови противоепидемични мерки

"От четвъртък нататък всички училища, в които има заболяемост над 20%, ще минат към обучение в електронна среда. Другата мярка е осигуряване на зелените коридори за пазаруване на възрастни хора в страната. В офисите, в които има големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние".

"Ако направим локдаун, трябва да се осигури финансиране на засегнатите бизнеси. В момента мерките са насочени към медицински и целесъобразни решения. От четвъртък нататък всички училища, в които има заболяемост над 20%, ще минат към обучение в електронна среда. Другата мярка е осигуряване на зелените коридори за пазаруване на възрастни хора в страната. Обсъждаме го, защото очакванията на хората са да има два коридора - сутрин и следобед. Следващото нещо е в офисите, в които има големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние. В образователните институции ще допуснем обучение само с маска, на 1.5 м разстояние. Нощните заведения ще останат затворени, вероятно за още 2 седмици. Вечерният час за работа на заведенията ще бъде унифициран в цялата страна, най-вероятно до 23:30 часа". Това коментира здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов в ефира на NOVA.

Той отрече мерките да се вземат на база политически решения. Министърът бе категоричен, че решенията за ограниченията се вземат на база цели по отношение на здравето и живота на гражданите, както и по отношение на облекчаване на напрежението върху здравната система.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия трябва да подходим с разум”, призова професор Ангелов. По думите му, натискът върху здравната система е изключително голям, особено в София.

"В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие.  40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение+, подчерта министърът.  Той бе категоричен, че персоналът не достига навсякъде – не само в България.

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, категоричен е професор Ангелов и подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

„Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове,  има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората” заяви здравният министър в отговор на въпрос има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

По думите му личните лекари сега предлагат да издават направления на всеки, за когото те преценят. „Направлението е готово. Личният лекар го издава през електронната си система”, заяви министърът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Потърпевш
    10 ное 2020 23:25

    Да се наложи отново мораториум върху кредитите - както банкови, така и от небанкови институции, да се стопира налагането на наказателни лихви за забава - най-малко за период от 6 месеца!!! Много хора са застрашени отново от излизането в неплатен отпуск.

    3 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега