Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Галя Христозова, ректор на БСУ: Създаваме традиции, но и градим нещо ново и интересно

Проф. Галя Христозова, ректор на БСУ: Създаваме традиции, но и градим нещо ново и интересно

Новата учебна година ще започне присъствено, но преподавателите от БСУ са в готовност за онлайн обучение, ако такова се наложи

На днешния 18-ти септември БСУ навърши 30 години от своето създаване. Университетът е създаден с решение на Великото народно събрание и е един от първите три недържавни висши учебни заведения в България. За 30 години той се развива успешно. Това каза в интервю за PoligrafF.net проф. Галя Христозова, ректор на Бургаския свободен университет. Тя сподели, че през годините територията на обхват на БСУ се е разширила чувствително и добави, че повече от 80% от завършилите студенти са намерили работа по специалността си.

"За 30 години имаме почти 30 000 студенти, които са се дипломирали и успешно са се реализирали. От самото начало на създаването на БСУ проучваме реализацията на студентите. Повече от 80% работят по специалността си, а 20% от тях, още до петата година от реализацията си, заемат управленски длъжности. Територията на нашите студенти се разшири много - имаме студенти от Бургас до Видин. Радваме се на студенти от цялата страна. През последните години Университетът се интернационализира. Работим по десетки проекти, по всички възможни национални и международни програми, което е приоритет за развитието на научната ни дейност. Работим с университети по цял свят, като през последните години активизирахме сериозно работата си с висши учебни заведения в Азия. По различни програми работим с университети в Малайзия, Индонезия, Непал и др", коментира проф. Христозова. 

"Едно от най-щастливите събития за университета от неговото създаване е получаването през 2017 г. на възможно най-високата акредитация в България. При скала от 0-10 точки, ние имаме акредитация 9. Това ни прави особено щастливи, защото означава, че университетът е признат и с много висока оценка за качеството на работата и реализацията на студентите. Сертифицирани сме по ISO, един от малкото университети, които имат международен сертификат по качество. През последните години работата ни е свързана и с усъвършенстване на процеса на обучение. Ковид-ситуацията ни изправи пред различни предизвикателства. От миналата година се обучаваме в платформата Microsoft Teams, в която нашите студенти имат възможност да виждат преподавателите в реално време. Разбира се, обучението онлайн е по-различно от присъственото, защото ние не виждаме студентите, техните будни очи. Не можем да разберем тяхната реакция, но се надяваме, че и това ще успеем да преодолеем. Важното е, че технически и технологично успяваме да се справим изключително добре. 

Много неща се случиха за 30 години в университета. Хубаво е, когато университетът е млад и имаш възможност да участваш в неговото изграждане, защото всичко, което правиш, е за първи път. Лично аз, като ректор, съм щастлива, че успях да инициирам много от нещата, които се случиха в БСУ. Бяхме първите, които започнахме да работим по кредитната система, първи печелихме големи проекти. Ние създаваме традиции, но и градим нещо ново и интересно. Най-важното за университета е, че продължаваме да следваме нашето мото "Новата идея в образованието" и се опитваме да внедряваме нови неща. Да учим студентите, че те в университета няма да научат всичко, но ние ще ги научим как се учи. И да запалим пламъка на любопитството и любознателността, за да могат винаги да имат желание да се учат. Да се връщат към университета и да са щастливи, че са били част от БСУ". 

Проф. Христозова каза, че на този етап новата учебна година ще започне присъствено, но тя и колегите ѝ са в готовност за онлайн обучение, ако се наложи. Ректорът на БСУ също разкри, че студентите през новата година ще бъдат над 3000, а самата сграда на университета предразполага за спазване на всички здравни мерки в пандемична обстановка. 

"Винаги се съобразяваме със заповедите на министъра на здравеопазването. Последната, на този етап, е от началото на септември и ни позволява да започнем присъствено. Ще открием учебната година на 4-ти октомври, а какво ще се случи дотогава няма как да знаем. Засега имаме такива намерения, но имаме и пълната готовност да започнем онлайн. Иска ни се поне първокурсниците за няколко дни да бъдат в университета. Най-малкото да им обясним как ще учим дистанционно, ако това се наложи. Университетът разполага с големи зали, построен е с капацитет за 8-10 000 студенти. Когато учим, имаме възможност да спазваме всички противоепидемични мерки. Лично аз предпочитам присъственото обучение, за да можем да се виждаме със студентите и да реализираме онова, което сме предвидили. Но, обстоятелствата и заповедта на министъра на здравеопазването регламентират нашето обучение.  Тази година първокурсници ще бъдат около 1000, останалите студенти са още около 2500. Очакваме всички те да започнат успешно учебната година".  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега