Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: Британската мутация на COVID-19 е установена при 8 българи

Проф. Кантарджиев: Британската мутация на COVID-19 е установена при 8 българи

"Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват".

"Английският вариант на коронавирус вече е в България. При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести".

Това обяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него няма научни доказателства, че новият щам е по-смъртоносен. Той увери, че сегашните ваксини са ефективни и срещу него.

"При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме. Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват", обясни проф. Кантарджиев и призова:

"Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса. Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението", каза още той.


За английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща, обясни експертът:

* Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус.

* Генетичните методи, които са за диагностика, го ловят.

* Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29, обясни проф. Кантарджиев.

* При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус.


"Трябва много да се внимава с южноафриканската мутация, защото може ваксината да не я лови. Това не означава по-тежки мерки, а някои от мерките просто трябва да останат", уточни проф. Кантарджиев.

"Хората трябва да се научат да слушат авторитетни изказвания на хора, които държат на името си и хора, които представляват някаква институция", категоричен е Кантарджиев, по отношение на това, че има много хора, които не вярват на ваксините.

"Големият български проблем е недоверието в институциите, недоверието в науката, недоверието в медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари и от хора, които не са лекари, но бяха специалисти по медицинските въпроси, защото това е в характера на българина", коментира проф. Кантарджиев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега