Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: Няма опасност да дойде холера по Черно море

Проф. Кантарджиев: Няма опасност да дойде холера по Черно море

"Нека не се всява излишна паника. С правилния антибиотик стрептококовата инфекция е лечима. Няма опасност от зарази и по българското Черноморие"

Нека не се всява излишна паника. С правилния антибиотик стрептококовата инфекция е лечима. Няма опасност от зарази и по българското Черноморие. Това заяви в студиото на „Събуди се” вирусологът и съветник на Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

"Рисковете от зарази са най-големи на местата, където са наводненията. Когато водата залее септичните ями, трябва да се внимава. Когато се гази вода, по време на спасителните действия, всички ранички по кожата на човек, трябва да се дезинфекцират. Това е много важно, защото има опасност от лептоспироза – инфекция, която прониква от вода с фекално замърсяване", коментира той и рисковете от зарази след отдръпването на водата в наводнените от пороите райони.

Кантарджиев посочи, че е важно, когато се почистват от калните наноси дворовете – те да се дезинфекцират. „Много е важно да се спазва хигиената, когато се работи в наводнена област. Миенето на ръцете и дезинфекцията е необходимо. Важно е и да се ползва проверена вода, тъй като водоизточниците се замърсяват”, напомни професорът.

Той подчерта, че най-важното е да се спазва стриктна хигиена и да се пие чиста вода. „Питейната вода може да се дезинфекцира чрез преваряване, с капки йод или с хапчета хлор”, посъветва професор Кантарджиев. Вирусологът беше категоричен, че няма притеснения да почива на българското Черноморие това лято. „От седмици се говорят само неверни неща и се повтарят думи на псевдоспециалисти. Едното е холерата. В тази държава на пръсти се броят хората, които сме работили с микроба на холерата”, подчерта той.

И допълни: „Когато се каже някаква такава глупост и като няма идея за какво говори и това се повтори 20 пъти – хората се плашат. Няма опасност да дойде холера по Черно море у нас заради замърсяване от Украйна”.Той увери, че изследванията, които се правят на морската вода у нас са много коректни. „Колегите от РЗИ-Варна са си на място. Този народ трябва да  свикне да уважава всеотдайният труд на тези хора, които, като няма епидемична заплаха, обикновено са тормозени и държани на ниски заплати”.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега