Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: През ноември се очаква увеличаване на броя заразени

Проф. Кантарджиев: През ноември се очаква увеличаване на броя заразени

Областните щабове ще решават какво да се прави по места. "Общо затваряне" не се очаква.

"През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. Ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции". Това обясни в ефира на NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, като добави, че в момента броят на заразените с Covid-19 расте.

По думите му, през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно, областните щабове ще решават какво да се прави по места. "Общо затваряне" не се очаква. Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица, уточни професорът. По негово мнение мерките при пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. Той коментира и ситуацията в училищата и дали очаква да има изцяло затворени такива.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене", категоричен бе проф. Кантарджиев. Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така.

"Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече", добави той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега