Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Касчиев: Опасност от АЕЦ "Чернобил" ще има, ако "надупчат" стените на хранилището

Проф. Касчиев: Опасност от АЕЦ "Чернобил" ще има, ако "надупчат" стените на хранилището

"Риск е, ако някой писихясал Ванка, подкара танка и надупчи стените на ядреното хранилище", коментира експертът.

"Не бих се съгласил, че има опасност от изтичане на радиация от „Чернобил” заради спирането на тока в централата. Отработеното гориво на трите реактора в момента се намира в централно хранилище, което се намира на площадката на централата. Това е едно голямо хранилище с около 22 хиляди касети, в които под вода се съдържат около 2400 тона тежки метали и радиоактивни метали". Това заяви eкспертът по ядрена енергетик проф. Георги Касчиев, цитиран от NOVA.

По думите му остатъчното енергоотделяне е много малко. „Над него има близо 5 метра вода, която го охлажда. Има специална система. Ако тя спре, има предвидени мощни дизелови генератори. Те могат да се заредят дори от цистерна с гориво”, посочи той.

Според проф. Касчиев големият риск е, "ако някой писихясал Ванка, подкара танка и надупчи стените на ядреното хранилище". "Ако това стане и водата изтече, касетите ще останат без охлаждане. Това ще има сериозни радиационни последици. Преди всичко ще има локални последствия.", заяви експертът.

Относно информацията, че системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в "Чернобил" са спрели да предават данни, проф. Касчиев заяви, че „може камерите да са изключени умишлено".

"С контролирането на АЕЦ от руснаците може да се възпроизведе опасна провокация срещу Украйна. "Чернобил" е единственото място от където може да се вземе плутоний, който минава по критерия оръжеен плутоний. Русия и сега обвинява украинците, че разработват ядрено и биологично оръжие, без да имат доказателства. Ако количества от този плутоний се пренесат на определено място, Русия може да създаде провокация, че Украйна наистина разработва ядрено оръжие. Към тази хипотеза ме навежда фактът, че са изключени камерите от АЕЦ и няма възможност за наблюдение и контрол от световните организации, които седят тези процеси.", каза още професорът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега