Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март

Проф. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март

"В момента се намираме в чудесна кондиция. Една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не в червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение?"

Заведенията не трябва да отварят преди 1 март! Това заяви категорично проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА, в ефира на bTV тази сутрин.

„Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работехме с една скала на „Оксфорд“ за твърдост на мерките и какво отражение дава като спадане на заболеваемостта. Също така има една тексаска скала за това кои бизнеси водят до по-голям риск от заразяване. Тя е от 1 до 9. Баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида с 9. Ресторантите са в следващата група, където рискът от заразяване е 7 и 8. При ресторантите с външна площ рискът е минимален – около 3. Хипермаркетите са с опасност 4 по тази скала, а фитнесите – с 6“, обясни Мутафчийски.

"В момента се намираме в чудесна кондиция. Една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не в червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение?", попита той и изтъкна, че т.нар. "британски" вариант на вируса вече е у нас. Няма как обаче да се прогнозира кога той ще стане доминиращ.

"Ако съдим по Великобритания, където това стана за около два месеца, това е доста алармиращо. Между 30 и 70%, според различни източници, той е по-заразен“, каза проф. Мутафчийски.

"Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 000 000 ваксини. По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Всяко тримесечие „Модерна“ трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ - по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество", посочи още началникът на НОЩ. Той напомни, че преди седмица е получил и втората доза от препарата.

„Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи“, обясни началникът на ВМА. По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на „Пфайзер“, вече седми месец имат имунитет.

„Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно“, каза още председателят на Националния оперативен щаб.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега