Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Първа помощ при изгаряне: Какво никога да не правите?

Първа помощ при изгаряне: Какво никога да не правите?

Предлагаме ви да се запознаете как се оказва първа помощ при изгаряния, за да предотвратите вероятните последици от инцидент.

Всеки от нас поне веднъж в живота е станал жертва на злополучни изгаряния, докато си е бил у дома: заливане с вряща вода или олио, или на работа, пренебрегвайки правилата за безопасност, или просто поради невнимание към другите. Причините са много, но ефектът е един: непоносима болка, зачервяване, мехури и в някои случаи шок и реална заплаха за живота.Времето за действие след изгаряне, е ценна секунда, от която до голяма степен зависи по-нататъшната съдба на пострадалия!

Предлагаме ви да се запознаете как се оказва първа помощ при изгаряния, за да предотвратите вероятните последици от инцидент. Не губете разсъдъка си и действайте според инструкциите, за да си помогнете (дори и да е много болезнено), пише сайта Zdrave.to

Първа помощ при изгаряния

Тежестта на изгарянето зависи не само от начина, но и от засегнатата кожа и тъкани. А изгарянето винаги е свързано със силна болка, а в тежки случаи - болезнен шок. Последиците от изгарянето може да бъдат усложнени от развиваща се инфекция, проникване на токсини в кръвния поток, метаболитни нарушения и смърт. Така че трябва да действайте незабавно!

ИЗГАРЯНЕ С ПАРА

Поради бързината или невниманието, такава домашна травма, като изгаряне с вряща вода или пара, се случва на почти всички. И колкото по-гореща е течността и колкото по-дълъг е контактът с кожата, толкова по-лоши са последствията. Най-често ръцете и предмишниците са подложени на такова изгаряне.

ПЪРВА ПОМОЩ

Необходимо е незабавно да се елиминира дразнещия фактор - вода или пара. Основното нещо - не се паникьосвайте и реагирайте бързо. Ако нараняването е малко и зоната на изгаряне е малка, можете да охладите мястото на изгаряне с течаща вода. Процедурата трябва да отнеме поне 15-20 минути, а водата не трябва да е ледена. Позволено е да се превърже засегнатата област със суха стерилна превръзка и да се осигури почивка.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ

В случай на тежки изгаряния е строго забранено да се сваля дрехата от раната, ако е залепена. В никакъв случай не докосвайте раната с ръцете си!Не нанасяйте мазила, кремове, заквасена сметана, масло и други продукти на “баба” в засегнатата област. Така ще ​​усложните ситуацията и ще допринесете за проникването на инфекция.Не поставяйте сняг или лед върху раната и не изплаквайте с ледена вода.Не третирайте увредената област на кожата с дразнещи антисептици - йод, пероксид, алкохол и т.н.Не пробивайте образуваните мехурчета!

ИЗГАРЯНЕ С ОЛИО

Изгарянето с горещо олио или масло не е необичайно във всяка кухня. И ако няколко капки врящо олио на пръв поглед почти не вредят, то след това не е толкова лесно да се справите с нараняването. Горещото олио има специална степен на опасност, тъй като мастните вещества много бързо и дълбоко проникват в кожата и я унищожават отвътре.Попаднало на кожата, горещото олио създава своеобразен слой на повърхността, който не позволява на кожата да се охлади естествено.

ПЪРВА ПОМОЩ

Маслото се отстранява незабавно с хартиена кърпа.Раната се измива под студена течаща вода в продължение на 15-20 минути. Това ще помогне за охлаждане на изгорената тъкан, за облекчаване на дразненето и за стимулиране на регенерацията на тъканите.Ако изгореното място не може да се изплакне, внимателно го освободете от дрехите и го охладете със специален спрей или гел.Ако върху кожата се е образувал балон с течност, в никакъв случай не трябва да се пробива.При силна болка, можете да вземете лекарство за обезболяване.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ

Не измивайте засегнатото място веднага с вода - първо премахнете остатъчното масло със суха кърпа.Не използвайте средства за изгаряния (пантенол, например) без адекватна първа помощ. В никакъв случай да не се маже с крем, сапун или други народни средства.

ХИМИЧЕСКИ ИЗГАРЯНИЯ

Химическите изгаряния се срещат не само в производството, но и в ежедневието. Каустични основи и киселини, соли на тежки метали, домакински почистващи препарати - всичко това може да увреди кожата при нарушаване на мерките за безопасност при работа с тях.

ПЪРВА ПОМОЩ

Първото и най-важното е да се отървете от дразнещия агент и да охладите мястото на изгарянето. Затова засегнатата област трябва да се постави под струя студена вода в продължение на 15-20 минути. Между другото, засегнатата област трябва да се измие по такъв начин, че да не докосва здравата кожа наоколо (за да се предотврати разпространението на химичния агент).Химикалът трябва да бъде неутрализиран: киселина с алкал и алкали с киселина. Ако нараняването е настъпило в ежедневието, при киселинно изгаряне, лезията може да се лекува със сода или да се измие със сапунена вода, а при алкално изгаряне засегнатото място най-добре да се измие с разредена оцетна киселина.След неутрализиране на агента може да се приложи стерилна суха превръзка.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ

Не прилагайте компреси, не третирайте засегнатия участък с масло или други вещества, различни от водата (или контрагента), не прилагайте влажни превръзки. Химикалите са склонни да проникват в по-дълбоките слоеве на кожата, така че могат да продължат да действат дори след видимо отстраняване. За да предотвратите увеличаване на зоната на изгаряне, не го докосвайте с ръце.При висока степен на увреждане трябва незабавно да се консултирате с лекар!

ИЗГАРЯНИЯ НА ОЧИТЕ

Изгарянето на очите е един от най-опасните видове травматични увреждания, а последиците от такава травма могат да бъдат непоправими. В ежедневието най-опасните вещества са оцет и алкали, горещо мляко и кипяща вода, масло и пара. Всяко изгаряне може да доведе до намаляване и дори до загуба на зрението, така че трябва да действате незабавно!

ПЪРВА ПОМОЩ

Вижте съветите на бургаския офталмолог д-р Малина Топчийска във видеото. И не забравяйте, че всяка форма на очно изгаряне изисква незабавен контакт с офталмолог!

Не забравяйте, че изгаряния, дори и малки, намаляват обема на циркулиращата кръв, затова е необходимо да пиете вода колкото е възможно повече! И не само вода, но нещо сладко и топло, например чай или компот.И, което е важно, трябва да се откажете от народните илачи! Яйцата, маслото, заквасената сметана и съветите за уриниране на мястото на изгарянето не само че няма да помогнат, но и ще забавят процеса на оздравяване и ще попречат на лекарите. Дори ако тези методи са работили с вашата баба, прабаба, съсед или колега, не правете това.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега