Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Първата станция на обществения велотранспорт в Бургас е готова

Първата станция на обществения велотранспорт в Бургас е готова

Започна изграждането на материалната част от обществената система за отдаване на велосипеди под наем в Бургас. Тя се реализира по проект „Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност“, финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Започна изграждането на материалната част от обществената система за отдаване на велосипеди под наем в Бургас. Тя се реализира по проект „Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност“, финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Първата от предвидените общо 12 вело станции, които ще бъдат разположени в различни зони на града и ще отдават общо 120 велосипеда под наем, вече е готова. Тя се намира пред  Младежки културен център и е с капацитет за 12 велосипеда. Колелетата са оборудвани с GPS-и с цел безопасност, проследяване и ограничаване риска от кражби и вандализъм, а цялата вело станция е под видео наблюдение. От следващата седмица започва изграждането на следващите 3 станции. Те ще са на територията на Приморски парк – до Казиното, Флората и Капаните.

Местоположението на всичките 12 станции е обозначено на информационните табла, разположени при всяка от тях. Предвижда се и изграждането на 3 информационни пункта, където колоездачите ще имат възможност да използват компресор за помпене на гуми, да осъществят леки ремонти, както и да се информират за местни събития. Днес кметът Димитър Николов посети първата готова станция и заръча на екипа, ангажиран с изпълнението на проекта, в началото на летния сезон системата да бъде пусната в експлоатация и отдаването на велосипеди под наем да започне.

Така Бургас става първият български град, който предлага тази услуга, широко разпространена в развитите европейски страни. В Холандия, например, 33 % от всички дневни пътувания се извършват с велосипед. Като резултат от изпълнението на този проект ще се намалят вредните емисии, излъчвани от автомобилите в атмосферата, ще се намали автомобилният трафик, ще се облекчи проблемът с паркирането в проблемни градски зони, и ще се създаде трайна тенденция за преминаване към алтернативни форми на придвижване.

Местата за изграждане на 12-те вело станции са определени след анализ на съществуващата инфраструктура и на потенциалните потребители на системата, която е разработена така, че да осигурява бърз, лесен и безопасен достъп от кварталите на града, до централна градска част, до рекрационните зони.   Места за изграждане на вело станции:  

1. ЦГЧ - пл. Тройката , 9 броя велосипеди

2. ЦГЧ - до Младежки Културен Център,  12 броя велосипеди

3. ЦГЧ - пред Гаров площад,  12 броя велосипеди

4. ЦГЧ - пред Бургаски Свободен Университет, 12 броя велосипеди

5. Приморски парк - до басейн "Флората",  9 броя велосипеди

6. Приморски парк – Капани, 12 броя велосипеди

7. Приморски парк – Предмостово пространство, 12 броя велосипеди

8. Ж/к "Изгрев" - Спортен център "Изгрев”, 9 броя велосипеди;

9. Ж/к "Зорница" - спортна зала "Бойчо Брънзов", 12 броя велосипеди

10. Ж/к  "Меден рудник" - до спортна зала "Никола Станчев",  12 броя велосипеди

11. Квартал Сарафово - Народно читалище,  12 броя велосипеди

12. Ж/к “Славейков” - в обхвата на бул. “Тракия” и планирана спирка на БРТ, 12 броя велосипеди.  

Община Бургас ще назначи за обслужващ персонал на вело станциите хора с увреждания. Паралелно с този проект тече изпълнението на “Интегриран градски транспорт на Бургас”, по който е предвидено изграждане на над 20 км. нови велосипедни алеи. Очаквайте допълнителна информация за начина, по който ще се ползват велосипедите под наем.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега