Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пътна полиция стартира акция "Зима" от понеделник

Пътна полиция стартира акция "Зима" от понеделник

Традиционната национална акция на КАТ в навечерието на есенно-зимния период, целяща навременна подготовка на автомобилите и експлоатацията им при есенно-зимни условия, както и подготовка на всички участници в движението по пътищата за адекватно поведение през зимата, стартира от 01.11.т.г. /понеделник/ и на територията на ОДМВР – Бургас.

Традиционната национална акция на КАТ в навечерието наесенно-зимния период, целяща навременнаподготовка на автомобилите и експлоатацията им приесенно-зимни условия, както и подготовка на всички участници в движението попътищата за адекватно поведение през зимата, стартира от 01.11.т.г. /понеделник/ и на териториятана ОДМВР – Бургас.

Акция „Зима” е с продължителност от един месец. При нея служители от „Пътна полиция”проверяват подготовката на автомобила за движениепри зимни условия, тъй като еанализирано, че внимателната подготовка може да повлияе за намаляване броя на пътните произшествия, пострадалите и загиналите в тях.

Към днешна дата на територията на България са регистрирани общо 5 977 тежки ПТП, с 567 загинали и 7 444ранени. В сравнение със същия период на миналата година има увеличение и по трите показатели, но превенцията поотношение пътния травматизъм е засилена и обхваща не само водачите, но ипешеходците и велосипедистите, участващи активно в пътния трафик.За периода от 01 до 08 ноември ще се акцентира върху движението на велосипедисти и превозни средства с животинска тяга / каруци/ особено в тъмната част на деня, като ще сепроверява, както изправността, така и осветлението по тях.

Шести ноември е обявен за Ден без загинали велосипедисти на пътя.Втората част на акцията е предвидено да премине в дните от 09 до 22 ноември, като акцентът тогава ще падне връху движението на пешеходците. 15 ноември е обявен за Световенден на жертвите на пътя - ден без жертви с пешеходци на пътя. За времето от 11 до 30 ноември ще е периода заподготовката на автомобили при зимни условия, като 27ноември е обявен за Ден без жертви с водачи,загинали в автомобилите си на пътя.

Статистиките показват, че броят на тежките пътникатастрофи, при които множество хора загиват или остават инвалиди за цял живот,се увеличава лавинообразно в началото на есенно-зимния сезон. Причина за това енамаляването на светлата част на денонощието, при запазване на високатаинтензивност на пътно движение във вечерните часове. Паралелно с това в многоот населените места липсва или е недостатъчно уличното осветление, включителнои на най-уязвимите участъци, като пешеходни преходи и кръстовища.        

Голяма част от МПС са снеизправни и нерегулирани светлини. Самите участници в движението в многослучаи са самонадеяни и без да познават достатъчно пътното трасе, подценяватрисковите фактори и шофират с повишена скорост. Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобилпрез есенно-зимния период са възрастните пешеходци. Мъжете на възраст над 50год. са участници в движението от най-рискова група, тъй като при тях често сеполучава пресичане на платното без изчакване на приближаващите автомобили.

Друга рискова група са подрастващите, които не обръщат внимание на натоваренияпътен трафик, както и на възможните опасности, които ги дебнат по пътищата. Етозащо сигурността на децата на пътното платно зависи най-вече от възрастните. Втази връзка от сектор „Пътна полиция” - Бургас съветват : видите ли деца на иликрай пътя задължително намалете скоростта или дори спрете за да се избегнеопасна ситуация. Заобикаляйте отдалече и с минимална скорост спрели на спиркиавтобуси и тролейбуси, от които слизат и се качват пътници. Същото се отнася иза заобикалянето на деца или юноши на велосипеди и мотопеди - те винагивнезапно могат да се отклонят пред автомобила ви.        

За увеличаване набезопасността по пътищата през настъпващия есенно-зимен период сектор „Пътнаполиция” - Бургас ще разположи специални постове в близост до бургаските учебнизаведения, които да ограничат евентуалните рискови ситуации, възникващи пришофиране с несъобразена скорост и невнимание от страна на подрастващите. Призастъпването на първа учебна смяна и приключването на втора учебна смяна / идвете в тъмната част от денонощието/ присъствието на пътните полицаи в районитекрай бургаските училища ще бъде повече от належащо.         

Регулирането на пределнатаскорост при управлението на МПС, както и заостряне бдителността наподрастващите, ще са главните цели, поставени на вниманието на полицейскитеслужители, за да се намалят най-честите нарушения, довеждащи до ПТП, а именно -внезапно излизане на пътното платно или неправилно преминаване, съчетани сшофиране с несъобразена скорост.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега