Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Публикуваха петиция за връщането на Розетския камък и Дендерския зодиак в Египет

Публикуваха петиция за връщането на Розетския камък и Дендерския зодиак в Египет

Египетският учен призовава международната общност да изиска връщането на експонатите, като подкрепи петицията.

Знаменитият египетски историк и археолог и бивш министър на паметниците на културата Захи Хауас инициира международна петиция на платформата "Чейндж" (change.org) за връщане на два от най-важните древноегипетски артефакта в родината им - Розетския камък, който се намира в Британския музей в Лондон, и Дендерския зодиак, който е в Лувъра в Париж, съобщи в. "Ахрам". 

"Плановате бяха да поискаме връщането на двата предмета през 2011 година, но обстоятелствата по онова време попречиха," пише Хауас. По думите му мястото на незаконно изнесените от Египет артефакти е в новия модерен Голям египетски музей до пирамидите в Гиза, който се очаква да бъде открит следващата година. 

Египетският учен призовава международната общност да изиска връщането на експонатите, като подкрепи петицията. "Връщането на тези два емблематични артефакта в Египет ще бъде важно потвърждение на ангажимента на западните музеи да деколонизират колекциите си и да поправят миналото." 

Захи Хауас не за пръв път настоява двата артефакта да бъдат предадени на Египет. През 2005 година, когато беше генерален секретар на Върховния съвет за антиките, той постави въпроса в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО. 

Розетският камък е открит през 1799 година в малкия град Розета в делтата на Нил от френски войници по време на Наполеоновата Египетска кампания. През 1801 година френските сили са победени от британците и така епиграфският паметник попада в британски ръце и е изпратен в Лондон. През следващата година е изложен в Британския музей и се превръща в един от най-популярните му експонати.  

Върху каменната плоча са изписани три версии на указ, издаден в древноегипетската столица Мемфис през 196 г. пр.н.е. по време на управлението на Птолемей Пети. Горният и средният текст са написани на древноегипетски език със съответно йероглифи и демотическа писменост, а долният текст е на старогръцки език. Това прави възможно разшифроването на египетските йероглифи от Жан-Франсоа Шамполион, който обявява научния пробив през 1822 година.  

Зодиакът от храма на богинята Хатор в Дендера (Дандара) привлича вниманието на един от генералите от Наполеоновата Египетска кампания, който поръчва на художника Доминик Виван-Денон да го нарисува. Рисунката на красивия каменен релеф пък очарова колекционера Себастиан Солние. Той решава, че такова забележително творение трябва да принадлежи на Франция и организира свалянето му от тавана от храма и изнасянето му от Египет. 

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега