Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пускат скалата за оценяване на ДЗИ в деня на матурата

Пускат скалата за оценяване на ДЗИ в деня на матурата

Скалата за оценяване на Държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български и литература ще бъде публикувана още в деня на самата матура, съобщава в-к "24 часа", а не както преди - след като изпитните работи на учениците бъдат проверени. По думите на просветния министър - проф. Анелия Клисарова, това се прави с цел реално оценяване знанията на дванадесетокласниците.

Скалата за оценяване на Държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български и литература ще бъде публикувана още в деня на самата матура, съобщава в-к "24 часа", а не както преди - след като изпитните работи на учениците бъдат проверени. По думите на просветния министър - проф. Анелия Клисарова, това се прави с цел реално оценяване знанията на дванадесетокласниците.

Макар родителите и учениците да реагираха остро на промяната, от министерството уверяват, че това няма да бъде в ущърб на младежите. Въпреки това, обаче, предварителното обявяване на скалата за оценяване изключва възможността тя да бъде адаптирана спрямо средните резултати от изпита. Което пък на своя страна означава реално оценяване на знанията, а не приравняване на учениците към средния успех.

"Искаме грамотни млади хора, които по-лесно ще се реализират на пазара на труда, а и в живота", обясняват от просветното министерство нововъведението. Припомняме ви, че първият зрелостен изпит на тазгодишните абитуриенти е на 21-и май. Втората задължителна матура по избран от ученика предмет ще се проведе на 23-и.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще продължи четири астрономически часа. Абитуриентите ще трябва да се преборят с 40 тестови въпроса, чиито верни отговори носят максимален брой точки - 70. Зрелостниците отново ще трябва да напишат и аргументативен текст, свързан с литературна творба. Тук максималният брой точки е 30.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега