Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Путин: Готов съм за диалог с Украйна, ако Киев приеме новите териториални реалности

Путин: Готов съм за диалог с Украйна, ако Киев приеме новите териториални реалности

Руският президент "е подчертал деструктивната роля на западните държави, напомпващи Киев с оръжия, и предоставящи му оперативна информация и указания за координатите на военни цели", се казва в съобщението.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор днес ситуацията в Украйна, Сирия и енергийни въпроси, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Руският президент "е подчертал деструктивната роля на западните държави, напомпващи Киев с оръжия, и предоставящи му оперативна информация и указания за координатите на военни цели", се казва в съобщението.

В същото време "Путин отново потвърди, че Русия е отворена за сериозен диалог, при условие че властите в Киев изпълнят известни и нееднократно изразявани искания и отчетат новите териториални реалности", каза още пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

От своя страна, турският президент е заявил на руския си колега, че мирните усилия в Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", предаде Ройтерс, позовавайки се на неговата канцелария.

Двамата лидери освен това са изразили надежда, че продължаването на контактите за обстановката в Сирия в тристранен формат ще помогне за уреждане на конфликта в тази държава."

Обърнато бе внимание на перспективите на уреждането на конфликта в Сирия. Дадена бе позитивна оценка на проведената в Москва през декември 2022 г. среща на министрите на отбраната с участието на ръководителите на разузнавателните служби на Русия, Турция и Сирия. Изразена бе надежда, че развитието на контактите в подобен тристранен формат ще допринесе за кардинално подобряване на обстановката в Сирия, включително за възстановяване на териториалната цялост, решаването на проблема с бежанците и задачите за борба с международните терористични структури", се казва в прессъобщението на Кремъл.

От канцеларията на Ердоган посочиха, че той е обърнал внимание на необходимостта от предприемане от Сирия на политически стъпки за евентуално нормализиране на отношенията й с Турция.

Двамата лидери са обсъдили също редица енергийни въпроси, включително създаването на газов хъб в Турция и изграждането на атомната електроцентрала "Аккую", съобщи още пресслужбата на Кремъл.

Ердоган и Путин са разговаряли неведнъж от началото на руската инвазия в Украйна през февруари. Турция изигра заедно с ООН посредническа роля за сключването на споразумението, позволяващо износа на зърно от украински пристанища, отбелязва Ройтерс.

Според пресслужбата на Кремъл Путин е повторил пред Ердоган, че всички пречки за руския износ на храни и торове, който Москва разглежда като част от зърнената сделка, трябва да бъдат вдигнати.

Източник: БТА

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега