Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Фотокапани" следят за сигурността на птиците край Атанасовското езеро

"Фотокапани" следят за сигурността на птиците край Атанасовското езеро

Двата широкоъгълни фотоапарата събират ценна информация за вида и числеността на хищниците в колониите, подходите и времето за навлизане, тяхното поведение и механизмите за преодоляване на защитните съоръжения.

"Фотокапани" следят за сигурността на птиците, гнездящи по дигите в резерват Атанасовско езеро. Те са закупени и инсталирани в рамките на малкия проект на БФБ - "Острови на надеждата". Двата широкоъгълни фотоапарата събират ценна информация за вида и числеността на хищниците в колониите, подходите и времето за навлизане, тяхното поведение и механизмите за преодоляване на защитните съоръжения.

Българският проект е едно от 20-те одобрени предложения, от общо 150 подадени в сферата на образованието, здравеопазването и опазването на околната среда, подкрепени от Обществения борд на Telus International Europe със сумата от 2400 канадски долара.

Една от целите е да се предотврати един от най-значимите отрицателни факториза птиците в Атанасовско езеро - наземните хищници, най-вече чакалии скитащи кучета. Хищниците влияят пряко като изяждат яйцата и малките и стъпкватгнездата и непряко - безпокоят птиците, принуждават ги да напуснат местата загнездене и да изложат на риск яйцата и малките, а и изразходват енергия, коятоим е необходима за оцеляване.

В рамките на проект „Солта на живота“,LIFE + са извършвани различни дейности за смекчаване на отрицателният ефект от наземнитехищници върху птиците. Основно решение, което се прилага от партньорите отБългарско дружество за защита на птиците (БДЗП) е изграждане на пасивни защитнисистеми, включващи оградни мрежи, електропастири, плашила, различни светлинни,звукови и шумови дразнители.

Хищниците обаче са достатъчно интелигентни,настоятелни и приспособими животни и в определен момент намират начин дапреодолеят поставените им препятствия. Въпросът е това да стане възможнонай-късно по време на гнездовия сезон, когато малките вече са излюпени исамостоятелни и ще успеят да се предпазват сами. Това означава, че трябва добреда се познават тези животни, техните навици, местата от които навлизат вколониите и тяхното поведение там.

Ето защо проектът "Острови нанадеждата" цели в основата си проучване на хищниците и анализ на тяхнотоповедение, за да може всяка следваща година да се усъвършенстват системите зазащита и да има все по-успешни гнездови резултати. Данните от фотокапаните до този моментпоказват, че за разлика от други години в района не се наблюдава засиленопреминаване на хищници. За това свидетелстват не само ограничения брой уловениот фотокапаните животни, но и липсата на техни следи край защитните съоръженияи спокойствието, което демонстрират птиците в колониите.

Предстои да бъдеанализирана събраната досега информация, за да се уточни броя на животните,техния пол и възраст и подходите им за навлизане.  Положителната новина е, че изградените "острови на надеждата" функциониратуспешно и в колониите е пълно с възрастни птиции техните новоизлюпени малки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега