Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Любен Дилов: Вятърните централи в Черно море - изцяло лобистки напън

Любен Дилов: Вятърните централи в Черно море - изцяло лобистки напън

"Това е един изцяло лобистки напън, защото, ако някой иска да прави проучвания, кои места са подходящи, какви са условията, ние имаме прекрасен Институт по океанология, който спокойно може да ги направи. Това, което не се каза по време на дебата, че връзката към брега е големият проблем, не става дума само за вибрации и за шум, които гонят рибите", сподели Дилов.

Бургаският депутат Любен Дилов - син нарече лобистки част от текстовете, заложени в новия закон за енергията от възобновяеми източници, в който се предвижда изграждане на вятърни централи в Черно море. По думите му така написан закона няма да мине второ четене, освен ако не бъдат изчестени текстовете. 

"Предложението дойде изневиделица и НС не бе достатъчно информирано. Хубаво е има някаква законова готовност, но абсолютно нереалистично е да се мисли, че ще има нещо конкретно до 2030 година. Това е един изцяло лобистки напън, защото, ако някой иска да прави проучвания, кои места са подходящи, какви са условията, ние имаме прекрасен Институт по океанология, който спокойно може да ги направи. Може спокойно да сложи малки перчици на различни места в морето и да прави замервания, да направи картографиране. Тук идеята е една компания иска на базата на този закон, ако той мине, тя да вземе едни пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Това, което не се каза по време на дебата, че връзката към брега е големият проблем, не става дума само за вибрации и за шум, които гонят рибите", сподели Дилов.



По думите му нашето море не подходящо, най-вече от гледна точка на екологията. "Причината е, защото ние разчитаме основно на миграционните потоци на рибите и това нещо ще ги обърка много. Има един нелеп довод, който английските защитници на офшорния вятър, привеждат е, че  фундаментите създавали изкуствени рифове за рибите. Параклисът на "Света Анастасия" е много по-добър риф, отколкото една перка. Ако искаме да създаваме изкуствено рифове, които да привлекат рибите по-близо до брега, има много други начини. Доказано е, че перките в морето имат негативен ефект. Рибарите в Холандия и Дания протестират постоянно, както и екозащитниците. Има вибрации, които плашат рибите и им променят пътищата. Абсолютно не е и доказано как перките ще се отразят и на Виа Понтика", сподели той.

Дилов коментира и предстоящите промени в закона за Националния институт за недвижимите паметници на културата. "Ние искаме, мечта ни е, да дадем много по-голяма възможност да участват Регионалните музеи. Има един неразрешим проблем. На този институт му трябва да назначи 40 архитекти, а това не може да стане на повече от 1500 лева. Кой добър архитект ще отиде да работи за 1500 лева на място, на което ще го хейтят непрекъснато, защото всеки, който има общо с този институт има ядове с години. Ние смятаме, че голяма част от дейностите могат да бъдат прехвърлени на Регионалните музеи, това ще увеличи техните приходи, ще им вдигне авторитета, защото хората ще започнат да ги търсят - инвеститори, собственици, връзката е много по-директна. Музейните експерти могат да се справят чудесно. Те са доказали, че се справят при античните разкопки", каза още депутатът. 



"Мечта имам и за крепостта Русокастро - догодина в бюджета да заложим 6-7 млн. лева първоначално за създаване на Национален депозитар за артефакти на Регионалните музеи наоколо в областта "БЯС" – Бургас, Ямбол, Сливен. Едно място, където те да не са в кашони в мазета. Може да се направи нещо много интересно. Комисията работи много добре, дори от "Възраждане“ помагат. Ако се подготвим добре, в следващия бюджет ще го заложим", заяви Дилов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега