Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Луд Гидия" ще вилнее в Операта във вторник

"Луд Гидия" ще вилнее в Операта във вторник

Спектакълът ще събере на една сцена ПФА "Странжда" и тенорите Николай Моцов и Александър Баранов.

"Луд Гидия" ще събере на една сцена Професионален фолклорен ансамбъл„Странджа“ и тенорите Николай Моцов и Александър Баранов, заедно с хора иоркестъра на Държавна опера – Бургас. Българската опера по музика на Парашкев Хаджиев ще бъде представена във вторник, 20 ноември, от 19:00 часа. Това е едва второто поставяне на спектакъла след премиерата му по време наоткриването на тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Доц.д-р Николай Моцов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното д-р НонаКръстникова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а АлександърБаранов ще изпълни ролята на стария кадия. Като Осман Бей, или изгубеният братна Илия, ще видим баритона Йордан Христозов, а чорбаджи Радан ще бъде басътДиман Панчев.

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, а оркестърът наДържавна опера – Бургас ще свири под диригентската палка на маестро ЦаниславПетков. Танцьорите на ансамбъл „Странджа“ ще бъдат на сцената под ръководствотона Марио Егов.

Единот основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография,дело на Анна Пампулова. Особено впечатляващ момент е танцът на стария кадия (АлександърБаранов), който предизвика бурен смях и искрени аплаузи на премиерата товалято. Друг емоционален момент от постановката е „солото“ на гъдулката на лудиягидия Илия, изпълнено всъщност на цигулка от концертмайстора Йордан Ковачев.

Оператана Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ е създадена по творбата на Пенчо Славейковпреди близо 60 години. Изключително сложна композиция с красива лирична музика.Либретото е доста по-наситено с действие от поемата на Славейков, катопредставя изключително увлекателна история от българския бит от отминали вечевремена.

Много български ритми и танци с любима история за буйния момък, зачистата му любов с красивата мома, както и историческата нишка за драматичнатасъдба на разделени братя – българин и яничар, намерили се след години, инай-вече – за силата на музиката, която е грях да убиеш, са в основата натворбата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега