Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Петлите" с нов спектакъл, базиран на легендата за крепостта Русокастрон

"Петлите" с нов спектакъл, базиран на легендата за крепостта Русокастрон

Това е най-мащабният проект на "Петлите".

През ноември Танцова формация "Петлите" ще представи най-новия си спектакъл "Легендата", който е базиран на историите за крепостта Русокастрон. Предпремиерно спектакълът ще бъде игран на 19 ноември, от 12 часа в залата на читалище "Просвета" в Поморие. Десет дни по-късно, на 29 ноември, младите бургаски танцьори ще го представят и в родния си град.

Това е най-мащабният проект на "Петлите". Той съчетава по модерен и съвременен начин в едно цяло народни танци, огнено шоу, пиротехника и живи гайди. 15 таланливи бургаски деца ще излязат на сцената, за да представят "Легендата". Спектакълът е по идея на ръководителя на състава Георги Димитров и Николай Парушев. Хореографията пък е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова. Костюмите са измайсторени от Камелия Цонева и Атанаска Маринова.

Спектакълът е базиран на легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на миналия век от местния краевед Никола Проданов, който слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на самия "Русин камък". Върху древно тракийско светилище е построена средновековната крепост, контролирала важен кръстопът между Северна и Южна България, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

През 1332 година цар Иван Александър побеждава в битката при Русокастро византийския император Андроник III - това е последната българска победа преди падането на България под османско иго.

На сцената ще оживее магична история за мома Руса и змея, който се влюбва в хубавицата и иска да я отвлече. Превръща се в млад момък и я ухажва настойчиво - напива водата в менците й, хваща се на хорото до нея, но хубавицата има друго либе и се не дава. На Гергьовден, когато Руса играе хоро на мегдана до своя любим, змеят я отмъква сред огън и дим и я отвлича.

Близките й се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна битка, пробожда го с копието си и спасява момата. Затова на Гергьовден на Русиния камък се събирали хората от всички околни села да честват Светеца - това е и най-големият и почитан събор до началото на 50-те години на XX век в Бургаско.

Имало е обичай хората да пренощуват на поляните около църквата, наречена с благодарност на Свети Георги, палели огньове в навечерието на празника. На самия Гергьовден се пречиствали с лековитата вода от аязмото в русината дупка, което се пълнело от сълзите на Руса, изтичащи от очите й - две кръгли кухини в дъното на пещерата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега