Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Слънчев бряг" АД спечели дело за собственост срещу Община Несебър

"Слънчев бряг" АД спечели дело за собственост срещу Община Несебър

„Слънчев бряг” АД спечели делото срещу Община Несебър, което се води заради собствеността върху една от малките, второстепенни алеи в курорта. Делото бе гледано в Бургаския окръжен съд, след като дружеството, собственик на инфраструктурата в комплекса, обжалва решението на първоинстанционния съд в Несебър.

„Слънчевбряг” АД спечели делото срещу Община Несебър, което се води зарадисобствеността върху една от малките, второстепенни алеи в курорта. Делото бегледано  в Бургаския окръжен съд, следкато дружеството, собственик на инфраструктурата в комплекса, обжалва решениетона първоинстанционния съд в Несебър.

Делото бе заведено от Община Несебър през 2012 г. и на два пъти беразглеждано от районния съд в града. На 28 юни 2013 г. несебърските магистрати откликнаха на претенциите наобщината и отсъдиха, че тя е в правото си да притежава въпросната уличка, а„Слънчев бряг” АД трябва да плати 1605 лева разноски по делото.

Като добър стопанин „Слънчев бряг” АД успя дазащити собствеността си чрез необорими доказателства. Бургаският окръжен съд(БОС) прие, че генералният план на курорта от 1958 г. представлява първатарегулация на комплекса и алеите, парковете и зелените площи са в активите натогавашното предприятие ДФ „Слънчев бярг”, които в последствие преминават в„Слънчев бряг” АД като правоприемник на държавната фирма.

Актът за държавнасобственост е издаден от самия кмет на Община Несебър през 1995 г. и според БОСтой има доказателствена сила. Акционерното дружество успя да приведе документи,с които доказа,  че самата претендиращаобщина е признавала през годините правото на собственост върху уличната иалейна мрежа на “Слънчев бряг” АД. Това е ставало с различни разрешителни, данъчнии експертни оценки с печата и атрибутите на общинска администрация.  

Заради поредица от процесуални нарушения, превратнитълкувания, неправилно приложение на различни разпоредби, самоцелно отхвърлянена доказателства и налагане на немотивирани искания БОС обезсили решението нанесебърския съд.   

„Община Несебър няма как да се легитимира катособственник на процесния имот на твърдяното основание”, е записано в мотивите,довели до решението на Бургаския окръжен съд. Той определя мотивите наНесебърския районен съд като „изцяло незаконосъобразни и некореспондиращи сефективното ни гражданско законодателство”. Осъжда Община Несебър да заплатисумата от 6199.30 лева, представляваща разноските по двете съдебни дела.Решението може да бъде обжалвано в едномесечен срок пред Върховния касационенсъд. 

Обект на двугодишния съдебен спор е второстепенна улица, с дължина отблизо 250 метра и площ от 1737 кв.м. Юристите наричат това дело „пионерно”,защото то  прокарва основания запретенции върху цялата улична мрежа на комплекса.  

Остава открит въпросът кой има интерес от воденена безсмислени съдебни спорове и пропиляване на държавни и общински пари потях. Опити да се елеминира държавата от управлението на най-големия ни курорт сеправят от години. Накърнени корпоративни интереси, възможности за незаконностроителство и за лесно проникване на криминогенен контингент стоят в основата навсяко желание да се сложи ръка върху инфраструктурата на комплекса.  

От Съюза на собствениците неизменно настояват забезвъзмездно прехвърляне на инфраструктурата в активите на община Несебър.Вероятно това желание е причината по делата за собствеността на спорната улица дасе явяват адвокати, представлявали Съюза в срещи с ръководството надружеството.

Прехвърлянето обаче е неосъществимо – дружеството има иминоритарни собственици, които се противопоставят на подобен акт. „Слънчевбряг” АД е публично дружество и цената на акциите му зависи от имуществото,което притежава.  

За „Слънчев бряг” АД казусът е съвсем прост.Държавата е построила комплекса и няма съмнение, че акционерното дружество еправоприемник на държавното предприятие, което в миналото е стопанисвалоинфраструктурата, т.е. всички улици и аллеи в курорта са негова собственост идружеството ще отстоява правата си да ги притежава и стопанисва съгластозаконите в страната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега