Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Съседски тройки" точат 1 милиард лева от ДДС

"Съседски тройки" точат 1 милиард лева от ДДС

Суперактуална ДДС схема за измами, популярна като "въртележка", източва по близо 1 милиард лева от хазната за година, пише в. "24 часа", позовавайки се на експерти от приходната агениция, пожелали анонимност. Общо бюджетите на държавите - членки на ЕС "олекват" с по 50-55 млн. евро.

Суперактуална ДДС схема за измами, популярна като "въртележка", източва по близо 1 милиард лева от хазната за година, пише в. "24 часа", позовавайки се на експерти от приходната агениция, пожелали анонимност. Общо бюджетите на държавите - членки на ЕС "олекват" с по 50-55 млн. евро.

Печелившата схема е заработила с въвеждането на ДДС у нас, но след членството ни в ЕС получила нови територии. На жаргон тя е популярна като "съседски тройки". Най-добре се сработили организирани групи, в които влизали румънци, българи и гърци. Те регистрирали огромно количество "кухи" фирми - по 30-40 на територията на всяка от трите държави. За да избегнат случайни засечки, всеки от измамниците се явявал като "чужд инвеститор" - той отварял фирми извън държавата си. След това започвал светкавичен и огромен фиктивен "износ" и "внос". Но не на стоки, а на документи, основно данъчни фактури.

Предмет на фалшивия "трафик" обикновено са скъпи и удобни за съхранение компактни стоки - мобилни телефони, компютърни чипове, а в последно време и горива и захар. Така, ударно за 5-6 месеца заради високите обороти се натрупвал огромен ДДС. Накрая стоката се изкарвала от склада и се продавала вече реално, без ДДС.

Територия за измамите са 27-те страни членки, а движението на стоки е без такси и мита. По закон, ако българин регистрира фирми в Гърция и Румъния и има внос или износ, ДДС - то се връща от нашия бюджет. Преди това има данъчна ревизия, която заради изнесената регистрация означава запитване от НАП към колегите им от съответната държава. Отговорът идвал до 8 месеца.

От НАП признават официално за ръста на този тип измами. Последната печеливша модификация на схемата била стоки да се "изнасят" извън ЕС, най-често до Дубай, да се реимпортират в държава от ЕС и след това да се завъртат по "въртележката". Извършителите вече са толкова специализирани, че правели дори виртуални "въртележки" с компютърни системи, които генерирали несъществуваща верига от фирми с празни обороти с цел връщане на данъчен кредит.

"ДДС въртележката" често се прилагала и при горивата. Наскоро финансовият министър Симеон Дянков обяви, че двете ни големи рафинерии били ревизирани по този повод. Според източници на "24 часа" ревизията на "Лукойл" е завършила, но не били открити нарушения.

"В България влизат огромни количества базови масла, по обем достатъчни да задоволят целия ЕС, ако от тях се произвждат горива. Те са съставна част на горивото, което се продава по нашите бензиностанции. Смесването става в складове под митнически контрол. Предпочитана посока на вноса е от Гърция, за което трябва да се плати акциз от 600 лв. на тон при продажбата. Влизайки в данъчен склад, то се смесва с базово масло и излиза като тежко гориво, което обаче трябва да се използва само за отопление и акцизът му е 30 лв." Така описва схемата шефът на митниците Танов.

Фирмите, които купуват горивото подписвали декларация, че то е за отопление. Проверки обаче установили, че гориво се е продавало по бензиностанциите", категоричен е Танов. Като модификация на схемата се правела и "двойна" продажба - и на бензиностанция, и на фирма. Само в един град - Русе, повечето фирми, купили това гориво, го продали на фирма, чийто собственик е циганче, което дори не знаело каква е собствеността му. В конкретния случай митниците са загубили 200 млн. несъбран акциз.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега