Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Вампири и таласъми" превземат Историческия музей

"Вампири и таласъми" превземат Историческия музей

Както вече ви споменахме, в навечерието на последния голям зимен празник - Сирни Заговезни, Регионален исторически музей - Бургас организира серия от лекции, посветена на една от най-популярните напоследък теми - тази за вампирите, таласъмите, върколаците и изобщо за всички демонични същества, които днес са герои от филми, книги, видеоигри и т.н.

Както вече ви споменахме, в навечерието на последния голям зимен празник - Сирни Заговезни, Регионален исторически музей - Бургас /РИМ/ организира серия от лекции, посветена на една от най-популярните напоследък теми - тази за вампирите, таласъмите, върколаците и изобщо за всички демонични същества, които днес са герои от филми, книги, видеоигри и т.н. От РИМ, обаче ще предоставят информацията, почерпена от археологическите разкопки и от българската народна митология, в която тези същества са напълно реални. Разходката из света на свръхестественото ще бъде в седмицата 17-21 февруари.

Музейните специалисти ще ви запознаят с поверията за създанията на тъмнината, плашели хората от дълбока древност. Всъщност, ще се убедите, че вампирите и таласъмите са неразделна част от народните вярвания и легенди, предавани по българските земи още от Средновековието.

Днес целия свят се интересува от темата за вампирите, а в популярната култура името на България започва да се възприема все по-често като тяхна родина. Примерите са много - от множеството погребения със следи от ритуали срещу вампирясване, открити при археологически разкопки, с най-известен представител - вампирът от Созопол, през влашкия княз Влад Дракула и красивата Катерина Петрова от хитовия сериал Дневниците на вампира.

В тази връзка музейните специалисти от четирите експозиции на РИМ-Бургас са се постарали да разгледат най-интересните аспекти на “вампиризма” и да ви ги представят по един увлекателен начин в дните на лекторията “Вампири и таласъми”.

Ето и лекциите, които РИМ Бургас предлага:  

“ОБРЕДЪТ “ОБЕЗВРЕЖДАНЕ” НА МЪРТВИЯ В СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ПОГРЕБАЛНИ ПРАКТИКИ” с лектор: Милен Николов;

”ДЕМОНИЧНИ ПЕРСОНАЖИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР” (БРОДНИЦИ, СЕНКИ , ПОГАНЦИ И ЕДНА КИКИМОРА) с лектор: Росица Топалова;  

“ОГНЬОВЕТЕ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ И КАК КУКЕРИТЕ ГОНЯТ ЗЛИТЕ СИЛИ”;

”ЖИВОТНИ-ВАМПИРИ И ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ТЯХ?” с лектор: д-р Светла Далакчиева;

“РАСТЕНИЯ ЛОВЯТ НАСЕКОМИ” с лектор: Божана Рибарова;   “ВАМПИРИТЕ В СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА” с лектор: Владимир Анигностов;  

“ВАМПИРСКА КИНОХРОНИКА” с лектори: Иванка Делева и Яна Иванова  

Посещението на всяка лекция от лекторията “Вампири и таласъми” е на цена от 1.00 лев за учащи и 2.00 лева за възрастни, след направена предварителна заявка на тел.: 056 / 841 815. Всички лекциите ще се провеждат в Иконната зала на Историческата експозиция, намираща се на ул. Лермонтов 31 (срещу Първо РУП), в дните 17-21 февруари от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа - на всеки кръгъл час. Залата е с капацитет 35 седящи места.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега