Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Радев: Цинично е в най-бедната страна в ЕС, да говорим, че ще намерим начин, но ще плащаме по-скъпо

Радев: Цинично е в най-бедната страна в ЕС, да говорим, че ще намерим начин, но ще плащаме по-скъпо

Това заяви българският президент от Испания.

Като "далеч от реалността" президентът Румен Радев определи думите на премиера Кирил Петков, който асоциира отказа да помогнем на Украйна с Априлското въстание. Радев отказа да коментира "злободневни български теми", докато е на посещение в Испания.

На въпрос дали се справя правителството - Радев каза: "Това ще го покажат хората, които все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли повече за българите, които са в най-затруднено положение в тези кризи". А дали али може да снеме доверието си от правителството, той заяви: "Мисля, че вчера бях достатъчно категоричен в някои свои оценки".

Президентът не пожела да коментира темата с позицията му за износ на българско оръжие за Украйна. Това е работа на парламента, нека видим официално решение, подчерта той. 

Президентът каза още, че с испанския премиер Педро Санчес са обсъдили и спрените доставки на газ. Но отбеляза, че през годините Испания е действала превантивно и в момента получава газ от САЩ, Алжир и Нигерия, като само 6% е руският газ. "Въпросът е как в случай на нужда за България да можем ние да използваме тези станции за регазификация, като в момента това е невъзможно, защото няма интерконекторни връзки от Испания, за да дойде газът у нас", каза Радев.

Според президента изпълнителната власт трябва да реши проблема с газа, за да може цената за българския потребител и индустрия да е най-ниска.

"Предизвикателство е първо физически да се получи газ, след което трябва да се реши нормативно, но най-важно е каква ще е цената. Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС, с най-бедното население, да говорим, че ще намерим друг начин, но ще плащаме по-скъпо", каза той.

Радев заяви още, че в момента сигурността във всичките измерения е поставена на изпитание - не само военната сигурност, а и икономическата, и социална сигурност. Защото, ако доставката на газ наистина спре, много важни за нашата индустрия производства ще спрат, каза той. Темата за сигурността е стояла и в основата на разговорите с Педро Санчес и ще бъде основна и на срещата с крал Фелипе VI.

Радев каза още, че между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво. Възможностите за сътрудничество са големи. Това, от което можем да се учим и да си сътрудничим, е начинът, по който Испания осъществява своя зелен преход. Над 50% от енергетиката е от възобновяеми източници. У нас трябва да следваме и опита им в туризма - това е дестинация с целогодишен туризъм. Испания много разчита на нас за доставка на зърнени храни, страната е в първо място в нашата листа, каза още Радев.

Заяви още, че правим всичко възможно, включително с българската общност в Украйна, да може да се осъществи износ на украински зърнени храни по река Дунав.

Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години. Държавният глава и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Фелипе VI и кралица Летисия в двореца "Сарсуела".

Източник: БНТ


Радев: Между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво

Като "далеч от реалността" президентът Румен Радев определи думите на премиера Петков, който асоциира случващото се в Украйна с Априлското въстание. Радев отказа да коментира в Испания, по думите му "злободневни български теми". Четете повече тук >> https://bntnews.bg/news/radev-mezhdu-balgariya-i-ispaniya-ima-otlichni-otnosheniya-i-dialog-na-politichesko-nivo-1193008news.html

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Четвъртък, 28 април 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега