Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разкриха западния некропол на Улпия Анхиало

Разкриха западния некропол на Улпия Анхиало

Строителни дейности на частен терен в местността “Кротиря” разкриха нови артефакти, свързани с важни исторически факти от миналото на Улпия Анхиало. Спасителните разкопки бяха осъществени под ръководството на Биляна Иванова - докторант от секция за антична археология към НАИМ – БАН.

Строителни дейности на частен терен в местността “Кротиря”разкриха нови артефакти, свързани с важни исторически факти от миналото наУлпия Анхиало. Спасителните разкопки бяха осъществени под ръководството на  Биляна Иванова - докторант от секция за античнаархеология към НАИМ – БАН.

Разкрит е западният некропол на римския град от II-III в. Проучени са повечеот 2 дка. площ,  като на тази територияса регистрирани 85 гробни съоръжения – 1 зидан гроб, 82 погребения в обикновенигробни ями и две по-особени структури, съдържащи останки от препогребване.

Практикуваният погребален ритуал е трупополагане, безспазване на конкретна ориентация на погребаните индивиди, което е рядко срещаноявление за некропол, функциониращ сравнително кратко време. Погребалниятинвентар е твърде интересен и разнообразен.

Почти всеки гроб съдържа по еднамонета, поставена обикновено в устата или върху горната половина на скелета –т.н. харонов обол. Според тогавашните вярвания покойниците е трябвало дазаплатят на лодкаря Харон за превоза си през реката на забравата Лета вЦарството на сенките.

Интерес представлява гроб на момче на възраст около 10години, с поставени на куп 5 монети на Анхиало от едър номинал, отсечени презуправлението на император Комод и два зара за игра върху тях.

Открити са около 35 стъклени балсамария за съхранениена благовонни масла(два от които цели) и стъклен лакримарий с костена игла(съд, в който са се събирали сълзите на хората, участвали в погребалнатацеремония), златна обеца, няколко цели керамични съда, две изцяло запазенибронзови стригили (инструменти служещи на атлетите да почистват телата си отполепналия пясък на спортната площадка), нанизи с разноцветни маниста, бронзов медицинскитубус (кутия за медицински инструменти), бронзов пръстен, керамични лампи,оловно огледало, фибула (предмет за закопчаване и украса на облеклото) и др.

Открит е и детски гроб с останки от дървена кутийка,от която са запазени само железните скрепителни елементи, съдържаща наниз отщипки на морски раци и бронзова халка.След реставрация и обстоен анализ, предметите ще бъдатекспонирани в Исторически музей – Поморие.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега