Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рекордна численост на розови фламинги в Атанасовско езеро

Рекордна численост на розови фламинги в Атанасовско езеро

Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици.

Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици.

Само преди ден по време на редовните наблюдения, извършвани от орнитолози по проект „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие, в лагуната са видени пет розови фламинги.

Очевидците споделят, че към първите две птици, които бяха наблюдавани през октомври 2013 г. и се задържаха в Атанасовско езеро повече от година, сега са се присъединили още три дългокраки фламинги. Две от тях са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.

Младите птици на розовото фламинго, които не са достигнали полова зрялост са бежови или мръсно бели. С нарастване на възрастта оперението им се сменя с бяло, което в определени моменти става ярко розово. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен.

По това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция - например езерото Керкини, където през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди розови фламинги. Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че в лагуната намират достатъчно храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук е относителното спокойствие, което намират птиците в езерото.

Още едно интересно и необичайно за този сезон наблюдение е направено по време на последния мониторинг на езерата - козодой. След залеза на слънцето той излиза от укритията си, за да се храни с насекоми. Активното му присъствие през ноември в района на бургаските езера се дължи на все още топлото време и наличието на насекоми, неговата основна храна.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега