Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рилският манастир - пред фалит, Светата обител остана без субсидия

Рилският манастир - пред фалит, Светата обител остана без субсидия

Разкрити са дарителски сметки за подпомагане на Манастира.

Тази година Рилският манастир трябваше да получи 597 хиляди лева субсидия. С тези средства трябваше да се извършат някои ремонти и реставрации. До този момент обаче средствата не са преведени, а от ръководството на Светата обител се притесняват от фалит.

"До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея. Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната държава е поела ангажименти, да се поддържа, не се извършва, разбира се в такъв случай Световната организация по опазване на недвижимото културно наследство е в пълното си право да го извади този обект от своя списък, което ще бъде много жалко”, разказа игуменът на Рилския манастир - дядо Евлогий.

Опитът за репортерско разследване също не успя да улови следите на парите. Институциите прехвърлят отговорността, а междувременно приходите в манастира са почти нулеви от два месеца насам. Изправени до стената заради недостига на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи. Засега ръководството се стреми да се справя със спестени от минали години пари, без да съкращава персонал. Що се отнася до реставрационните и ремонтните дейности, за тях средства няма.

От Манастира призоваха всички, които желаят, да подпомогнат материалната издръжка и благоустрояването на Рилската света обител. Те могат да сторят това лично или по банков път чрез следните банкови сметки:

Титуляр: РИЛСКА СВЕТА ОБИТЕЛ

В лева - IBAN: BG50UNCR75271051082613

В щатски долари - IBAN: BG09UNCR76301107280104

В евро - IBAN: BG42UNCR76301207280108

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега