Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РИМ Бургас кандидатира плетачи на рибарски мрежи за "Живи човешки съкровища"

РИМ Бургас кандидатира плетачи на рибарски мрежи за "Живи човешки съкровища"

Тази година, Регионален исторически музей - Бургас кандидатира един от най-характерните традиционни занаяти за региона - рибарството и плетенето на рибарски мрежи за системата "Живи човешки съкровища". Кандидатурата е озаглавена „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“, а носителят на традиционната дейност е Сталин Илиев и неговите приятели и колеги от Рибарско селище Ченгене скеле.

Тази година, Регионален исторически музей - Бургас кандидатира един от най-характерните традиционни занаяти за региона - рибарството и плетенето на рибарски мрежи за системата "Живи човешки съкровища". Кандидатурата е озаглавена „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи ивинтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“, а носителят на традиционнатадейност е Сталин Илиев и неговите приятели и колеги от Рибарскоселище Ченгене скеле.

Регионален исторически музей – Бургас е избрал точно тази характерна дейност за местното население, тъй като занаят „плетене на рибарски такъми“ е на отмиране в традиционният си вид. Археологически находки – куки за плетене и тежести за мрежи, намерени на н. Форос край кв. Крайморие, свидетелстват, че занаятът е бил практикуван в Бургаския залив още от дълбока древност.

Вносителят на кандидатурата и главен уредник в отдел „Етнография“ на РИМ Бургас - Пламена Кирова споделя: „При изработването на рибарските мрежи все повече навлизат модерни технологии и материали, а старите бързо се забравят. Въпреки това този занаят все още е жив и за наше щастие се практикува в рибарското селище Ченгене скеле. Основната ни цел е този занаят да продължи да съществува в автентичния си вид и не само да продължи, но и да бъде предаден от сегашните му носители на идните поколения."

Кандидатурата набургаския музей е подкрепена както от Община Бургас, така и от Рибарскосдружение „Морски сговор”, Ченгене скеле, гр. Бургас, с председател ДимитърЯнчев, който е съдействал за описанието на занаята.

По регламент, кандидатурите в националната система „Живи човешки съкровища“ нарегионално ниво се събират в областните администрации до 25 април 2014 година,определя се комисия, която най-късно до 31 май 2014 г. трябва да отсее иизпрати кандидатурите в Министерство на културата. Церемонията по обявяванетона регионалните и националните живи човешки съкровища ще се състои вМинистерство на културата на 24 юни 2014 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега