Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РИМ - Бургас отбелязва Никулден с четири изложби и автентичен обред

РИМ - Бургас отбелязва Никулден с четири изложби и автентичен обред

И тази година Регионалният исторически музей - Бургас (РИМ) ще се включи в празничната програма на града по случай Никулден. Музейната управа е подготвила четири любопитни изложби, които ще бъдат представени на 6-и декември. Екипът ще участва и в празничните събития край "Часовника" в центъра на града.

И тази година Регионалният исторически музей - Бургас (РИМ) ще се включи в празничната програма на града по случай Никулден. Музейната управа е подготвила четири любопитни изложби, които ще бъдат представени на 6-и декември. Екипът ще участва и в празничните събития край "Часовника" в центъра на града.

Ето и програмата:

- Градинката до „Часовника”,10.45 ч.- Освещаване наНикулденската трапеза и начало на общоградските тържества. 

- Етнографска експозиция, ул. Славянска № 69,12.30 ч. - Откриване на изложба „От Никулден до дядо Коледа”

Изложба представяща богатаинформация за св. Никола и Никулден – неговото житие, народни предания,честванията на празника в различните краища на България, свързаните с Никулденрибарски традиции и обреди, празнични народни песни, рецепти за традиционнигозби и мн. др.

Интерактивната част от изложбата предлага на малки и големи пъзели,книжки за оцветяване и занимателни игри, свързани със светеца, Черно море иморските обитатели. За изложбата е създаден специален интериор - рибарска лодка, мрежи, винтери,харпуни, гагани и мн. др. рибарски пособия.

- Археологическа експозиция, ул. Богориди № 21, 09.00 ч. - Представяне на две нови изложби:

Първата от тях еозаглавена „Древните християнски реликвина Бургас” и представя редица неизлагани до този момент експонати на музея.Сред тях са оловната ампула-реликварийот гр. Ефес -уникат, открит в раннохристиянския храм в бургаската крепост Поросв квартал Крайморие; кръстове-енколпиони от разкопките на Акве Калиде и отБургаския край, капак от мраморен реликварий, също от Акве калиде, епископскипечат от ХІ в. и др.

Втората изложба еосъществена благодарение на любезното съдействие на Общинския културен институтв гр. Созопол. Тя носи името „Блясъкътна Аполония Понтика” и представя едни от най-ценните находки от Созополскиямузей, свързани с морето – скари за печене на риба и рибни блюда на 2500 г.,червенофигурна керамика с изображения на риби, глинени статуетки на риби и мн.др.

Всички тези експонати  гостуваха презаприл-юли 2015 г. в изложбата „Епопея на тракийските царе” в Парижкия музейЛувър, а някои от тях за пръв път ще бъдат представени пред българска публика.

- Природонаучна експозиция, ул. К.Фотинов № 30,09.00 ч. - изложба „От океанските дълбини”.

В три витринипосетителите ще могат да разгледат различни видове охлюви и миди, населяващитропическите води на световните океани. Един от най-нежните експонати, неслучайно е наречен гребенът на Венера. Нежните израстъци по черупката на тозиохлюв го правят толкова красив, че той наистина е достоен да краси косите наедна богиня.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега