Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родилките на УМБАЛ „Дева Мария“ вече с безплатни домашни посещения от акушерка след раждането

Родилките на УМБАЛ „Дева Мария“ вече с безплатни домашни посещения от акушерка след раждането

За идеята разговаряме със старшата акушерка на Отделението по неонатология в университетска болница „Дева Мария“- Светлина Николова.

От началото на този месец всяка изписана родилка, избрала унивеситетска болница „Дева Мария“ за да даде живот, ще може да използва и безплатно домашно посещение от акушерка, за да се запознае с първите грижи за новороденото в комфорта на своя дом. Посещенията ще бъдат безплатни и ще се провеждат по график, спрямо желанията и нуждите на майката и новороденото. За идеята разговаряме със старшата акушерка на Отделението по неонатология в университетска болница „Дева Мария“- Светлина Николова.

Ак. Николова, разкажете ни за тази нова услуга, която влиза в пакета за раждане в университетска болница „Дева Мария“. Откъде дойде идеята?

Домашните посещения винаги са били част от последстващата грижа за нашите пациенти и свързващото звено между престоя в болницата и грижите у дома. Самата идея след изписването родилката и новороденото да бъдат посетени удома от компетентно лице, което да ги обучи за първите и най-стресиращи дни вкъщи, дойде от финансовия ни директор г-жа Камал Абумелих , майка на три деца,  съпричастна към всички емоции и страхове в началото на майчинството. Това ще бъде комплимент от болницата и с това ще покажем, че изписването не е края на взаимоотношенията ни с нашите майки и бебета, а напротив - ново начало. Преди ковид пандемията подобни обучения правихме с нашето училище за бременни „Биберон“, а сега правим следващата стъпка и вкарваме училището за бременни в комфорта на дома.

В интернет епохата, където всяка информация е лесно достъпна, за кого ще са полезни тези посещения?

Всъщност, тези посещения ще са полезни и за двамата нови родители, като подчертавам, че все пак са доброволни. Ако някой няма нужда, може да не ги използва. Питате за интернет и информацията в него, но не можете да си представите колко объркваща е тя понякога за младите хора, изправили се пред най-големия проект на своя живот- това да отгледат потомството си. Там намират стотици теории, една от друга изключващи се, разнопосочен опит и съвети, а не винаги имат достатъчно време да обработят цялата тази информация. А дори и да я обработят - липсата на практически опит е това, което е най-стресиращото. Да, ще има такива, които ще кажат: „Баба ти само с домашна акушерка си е гледала децата.“, но всъщност няма да са прави. 

Едно време, в големите български семейства почти през цялото време е имало бебе - братчета и сестричета или внучета и по-големите деца са свиквали да се грижат за по-малките още от тяхното раждане. Днес много млади майки за първи път хващат бебе, когато си го родят. Това е огромен стрес! Практиката показва, че домашните посещения са изключително полезни, успокояващи за родителите и  вдъхващи им сигурност. Това всъщност е най-големия им страх - "Дали дават най-доброто за тяхното дете?". И изобщо, профилактиката в детска възраст, патронажът след раждане са гаранция за добро здраве. Не случайно, винаги когато съм имала възможност да коментирам темата "Здравеопазване" съм  наблягала на това. Затова, всички колеги прегърнахме идеята нашите родилки да си тръгнат спокойни от болницата и когато вече са в домовете си, да бъдат спокойни, че ще бъдат посетени от специалисти. 

Знаете ли,че често ни се случва да чуваме въпроса: " Сега какво ще правим, като се приберем без вас?" Сега вече ще имаме отговор: "Ние пак ще сме до вас, но вече у вас". Сигурноста и познанията, които получават родителите  при домашните посещения са от изключително значение в първите седмици след раждането. Ние като професионалисти ежедневно се сблъскваме със страховете им. Съвсем скоро ще отвори и специализиран кабинет по майчино и детско здраве в медицински център „Света София“, чийто двигател сте Вие. 

Какво ще ни кажете за него?

Ще Ви кажа само, че винаги съм си мечтала да имам място, нямащо нищо общо с визията на медицински кабинет, място, което да не създава бариера,  а по-скоро да създава уют, спокойствие, сигурност и  вяра във всяко семейство, което ни се е доверили и с което се срещаме.  Мечтая за това от години съм щастлива, че вече е факт. Кабинетът е място, в което освен познания и насоки в майчиното и детско здраве, родителите ще имат възможност да получават изключително детайлна подкрепа, ако се появи конкретен проблем. Този кабинет ще бъде открит до дни и е важно да подчертая, че ще е насочен към всяка майка и всяко дете, без значение къде и кога е родено. Ще си партнираме със специалисти във всички области, така че съм сигурна в успеха на мисията ни.

Повече от 10 години сте абсолютната любимка сред акушерките за бургаските майки. Какво им давате, какво ви дават, че да се стигне до тази трайна привързаност?

Не знам дали съм най-любимата, има страхотни акушерки и всяка една от нас е любима за пациентките си. Това, което даваме от сърце и от опита, натрупан през годините  е нищожно в сравнение от това, което получаваме от тях - любов, признателност, уважение. Ние сме свързани завинаги, останали сме в спомените им, често си чуваме имената, когато разказват за своето раждане. Какво по-хубаво от това една майка да се усмихне когато заговори за първите моменти от майчинството си. И ако ние им даваме причина да помнят с усмивка раждането си, те ни дават причина да упражняваме с удоволствие професията си. Всичко е взаимно. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега