Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родители броят средно по 250 лева за пособия преди първия учебен ден

Родители броят средно по 250 лева за пособия преди първия учебен ден

Това е сумата, необходима за основните стоки от средния клас, които ще бъдат необходими на малчуганите в първите дни от новата учебна година. Цената включва раница, тетрадки, ученически пособия, екип за спорт, бюро и столче за бъдещи първолак.

По-малко от четири седмици ни делят от първия учебен ден. А с наближаването му започна и пазаруването за учебници и ученически пособия. Въпреки промоциите, и тази година родителите ще похарчат средно по 250 лева преди първия учебен ден, за да подготвят първолаците с най-необходимото, изчислиха от в-к "Монитор".

Това е сумата, необходима за основните стоки от средния клас, които ще бъдат необходими на малчуганите в първите дни от новата учебна година. Цената включва раница, тетрадки,  ученически пособия, екип за спорт, бюро и столче за бъдещи първолак. По-късно обаче родителите ще трябва да броят и между 40 и 60 лева допълнително за учебни пособия и материали, които ще им бъдат поръчани от училището.

Двойно и тройно може да платят някои семейства, ако родителите решат да заложат на по-луксозни стоки. Тарифите на раниците в столицата варират в широк диапазон  - могат да се намерят и ученически чанти под 10 лева, както и такива за близо 300 лева.  Средният клас е около 45-50 лева. Има риск обаче некачествените чантите да се късат бързо и още през втория срок на родителите да се наложи да купуват втора раница.

Цените на тетрадките и пособията варират в широк диапазон. Цветните моливи, например, могат да струват между 2,75 и над 20 лева. Подобна е и картината при спортните екипи. Комплект облекло и спортни обувки струват средно около 50-65 лева, но на пазара се намират както по-евтини, така и по-скъпи екипи. Препоръката към родителите е предварително да изготвят списък с всичко необходимо, да преценят за кое колко са готови да похарчат и да изчислят ориентировъчен бюджет.

В примерния списък с основните покупки за ученици в 1-ви клас влизат: раница; несесер; тетрадки с тесни и широки редове, както и с квадратчета; подвързии; химикалки; черен молив и цветни моливи; акварелни боички; блокче за рисуване; четка; пластилин; острилка; гумичка; линийка; ножичка; лепило; спортен екип и др.

Облекчение за семейния бюджет е това, че за учебници се плаща чак в гимназията. Учебниците за учениците до 7-и клас са безплатни, в това число и учебните помагала за първолаците. Те ще получат буквар, читанка, математика, „Роден край”, музика, изобразително изкуство, „Домашен бит и техника”. Освен учебниците учителите използват за подготовката на децата допълнителни помагала, които се купуват от родителите.

В някои училища има шкафчета, където децата оставят пособията си, така че да не им тежат и да ги мъкнат до вкъщи. Ако такива, обаче, липсват  родителите на хлапетата в класа могат да се самоорганизират и да купят шкафчета.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега