Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родни оперни звезди излизат на бургаска сцена за "Палячи" в първата събота на април

Родни оперни звезди излизат на бургаска сцена за "Палячи" в първата събота на април

Оркестърът, хорът и солистите ще бъдат дирижирани от маестро Цанислав Петков, а режисурата е на проф. Павел Герджиков.

Даниел Дамянов, Нона Кръстникова, Александър Крунев, Валери Турманов и Ивайло Йовчев ще излязат на една сцена в събота, 6 април, от 19 ч, за постановката на операта „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало в Държавна опера – Бургас. Оркестърът, хорът и солистите ще бъдат дирижирани от маестро Цанислав Петков, а режисурата е на проф. Павел Герджиков.

Дамянов, Кръстникова, Крунев и Турманов са солисти и на бургаската опера, но техните основни ангажименти са за Софийска и Русенска опера, а гост-солистът Ивайло Йовчев принадлежи към екипа на Държавна опера – Стара Загора. Кастът е на директора на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев. 

Руджеро Леонкавало е именит италиански оперен композитор от края на XIX и първите две десетилетия на ХХ век. Неговата "Палячи" излиза на бял свят през 1892-ра година в театър „Дал Време“ в Милано под диригентството на Артуро Тосканини с Аделина Стеле в ролята на Неда, Фиорело Жиро като Канио, а в образа на Тонио се превъплъщава известният френски баритон Виктор Морел.

Операта незабавно се превръща в триумф и остава популярна и до наши дни. Тя съдържа някои от най-известните и обичани оперни арии, каквато е „Recitar!... Vesti la giubba“ (буквално „Да играем!... Облечи си костюма“). Всъщност едно от изпълненията на Енрико Карузо на тази ария се оказва първия продаден в милионен тираж звукозапис.

През 1907 пък „Палячи“ става първата изцяло записана опера, като в ролята на Канио е пуерториканският тенор Антонио Паоли. Това е и първата филмирана със звук опера – още в епохата на черно-бялото кино, през 1931-а, с тенора Фернандо Бертини (ролята на Канио е всъщност единствената му филмова роля) и операта на Сан Карло.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега