Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родолюбиви граждани спасиха три възрожденски икони

Родолюбиви граждани спасиха три възрожденски икони

Реставрирани са първите три възрожденски икони от Фонда на Регионалния исторически музей Бургас, за които в края на 2014 г. бе обявена дарителска кампания. Те са изложени за посетителите в Иконната зала на Историческия музей на ул. „Лермотнов” 31.

Реставрираниса първите три възрожденски икони от Фонда на Регионалния исторически музейБургас, за които в края на 2014 г. бе обявена дарителска кампания. Те саизложени за посетителите в Иконната зала на Историческия музей на ул. „Лермотнов”31.Напризива за спасяване на иконите откликнаха граждани, които дариха общо 1500лева. Прави впечатление, че спомоществователите са частни лица, християни,милеещи за българщината и културното ни наследство.

Особено затрогващо бедарението от „Социален център – Бургас” – сдружение на хора с физическии сензорни увреждания, майсторящи изящни сувенири в своята творческаработилница, с които музеят отдавна си сътрудничи.Екипътна РИМ – Бургас изказва искрени благодарности на своите дарители – братятаПетър и Станимир (пожелали анонимност), г-жа Мария Муладжикова, г-жа СтефкаВелчева–Константинова, както и на хората от Социален център - Бургас.Специалнае и благодарността към реставратора Стоян Забунов, приятел на РИМ Бургас, койтов началото на годината извърши спешните реставрационни дейности и помогна заспасяването на трите икони, въпреки, че набраните дарения бяха на стойностпо-малка от необходимата.

Кампаниятана РИМ – Бургас за реставриране на българските икони продължава, тъй като понастоящемоще около 20 икони от фонда на Историческия музей се нуждаят от реставрация. Повечетоот тях са предоставени на музея от РДВР – Бургас след проведени акции иконфискуването им от крадци. При постъпването им в музея, иконите са биликонсервирани, но за да върнат блясъка си и станат достояние на бургаскатаобщественост, те трябва да бъдат напълно реставрирани. За реставрацията на еднаикона са необходими между 500 и 1000 лв. в зависимост от нейния размер. Всекижелаещ да подпомогне това благородно дело може да се обърне към РИМ - Бургас.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега