Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 900 старинни монети и археологически ценности получи Регионалният исторически музей в Бургас

Близо 900 старинни монети и археологически ценности получи Регионалният исторически музей в Бургас

Културните ценности са задържани в периода 2019 - 2021 година, приключили са наказателните производства по случаите и тези предмети остават в полза на България.

897 старинни монети и археологически ценности, задържани от митническите служители на Митнически пункт „Капитан Андреево“ и спасени от контрабанден трафик, бяха предадени днес на Регионален исторически музей Бургас за съхранение и опазване. Процедурата по предаване и приемане на културните ценности се състоя в сградата на Археологическия музей с подписването на протокол между представители на Агенция „Митници“ и на РИМ- Бургас.


Културните ценности са задържани в периода 2019 - 2021 година, приключили са наказателните производства по случаите и тези предмети остават в полза на България. 


По думите на д-р Милен Николов, директор на РИМ Бургас, предметите са безкрайно ценни, дори Националният музей у нас не притежава такива неща."Експертиза на тези ценности е направена от независими експерти и въз основа на това, което те са извършили, всичко това се предава на нас. Благодарим на министъра на културата, че е преценил тези предмети да останат в бургаския музей. Има монети от бронз, злато, сребро, оловни печати, които са най-вероятно императорски, като обръщам внимание и на една изключителна находка - кизикени, най-ранните монети, сечени изобщо в света. Толкова - цели 6 броя, няма нито един музей в България, включително и Националният исторически музей", допълни Николов.


По думите на заместник-директора на ТД Митница Бургас г-н Красимир Фучеджиев задържането на такива културни ценности става по идентичен начин - обикновено в багажите, в кутийка от цигари или в нещо, което не буди подозрение. 


"Тези ценности са задържани при 4 случая. В два от случаите са открити монети в джобовете на двама турски шофьори. Другият случай е на пътник в автобус, като контрабандните ценности са открити в багажа му. Най-хубавият случай - открити са ценности в кухините на товарен автомобил, това много рядко се случва. Общо 576 културно исторически предмета, като от тях само 529 са с историческа стойност. Стойността на всички предмети е около 250 000 лева", допълни Фучеджиев. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега